Francuska optužuje Tursku da u Nagorno Karabah šalje sirijske džihadiste

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je optužio Tursku da sirijske džihadiste šalje da bi se borili u Nagorno Karabahu, te da taj potez Ankare mijenja situaciju.

➡️ Dvojica francuskih novinara pogođena granatama u Armeniji u teškom stanju

Turska, saveznica Azerbejdžana, opovrgava slanje plaćenike kako bi sudjelovali u borbama na strani Bakua.

- Raspolažemo informacijama da su sirijski borci iz džihadističkih skupina preko Gaziantepa, u jugoistočnoj Turskoj, stigli na poprište sukoba oko Nagorno Karabaha, rekao je Macron, dodavši da se radi o "vrlo ozbiljnoj novoj činjenici koja mijenja situaciju".

Macron je ranije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o rasplamsavanju sukoba Azerbejdžana i etničkih Armenaca oko Nagorno Karabaha, kada je ruska strana također izrazila zabrinutost zbog sirijskih plaćenika koje šalje Turska. Niti Macron niti vlada nisu ponudili dokaze kojima bi se podržala tvrdnju o plaćenicima, a Kremlj također nije spominjao optužbe s tim u vezi, ali je ministarstvo vanjskih poslova jučer priopćilo da se u Nagorno Karabah šalju borci iz Sirije i Libije.

➡️ Teško topništvo na obje strane Armenije i Azerbajdžana

Francuski predsjednik, koji je mjesecima u verbalnom ratu s turskim predsjednikom oko niza pitanja, od Sirije, do Libije i istočnog Sredozemlja, jučer je optužio Ankaru da se ponaša "ratnički". Armenski veleposlanik u Moskvi je kazao da je Turska u Azerbejdžan poslala oko 4000 boraca iz sjeverne Sirije, što Baku i Ankara opovrgavaju.

Dva borca iz jedne od pobunjeničkih skupina u sjevernoj Siriji koje podržava Turska, u ponedjeljak su za Reuters izjavila da će biti raspoređeni u Azerbejdžanu u koordinaciji s Ankarom.