Uspješna poljoprivredna priča dvojice kumova

Zajedničkim snagama, dvojica su kumova posadila bundeve - jedan je kupio kombajn, a drugi ima traktor i potreban prostor za sve uspješniju proizvodnju ulja. Zajedničkim snagama stvaraju svoje carstvo - podijelili su strojeve, poslove pa i tržište.

➡️ Bučino ulje - gastronomski hit


Na 8 hektara bundeva proizvode bučino ulje, pržene koštice i bučino brašno. Shvatili su, kažu Mijo Horvatović i Nandor Finta - da je bolje da imaju jedan kombajn i jedan traktor - nego da svaki ima svoj. Nandor svoje ulje prodaje u Zagrebu, a Mijo u Čakovcima i okolici.

Radi se na njihovim OPG-ima od jutra do sutra. Nakon rada na polju, 900 kilograma vlažnih koštica peru ručno. Nakon pranja suše ih termogenom 12 sati na temperaturi od 75 stupnjeva. Sve što proizvedu i prodaju - stoga planiraju širiti proizvodnju. Ipak, susreću se s velikim problemom.

- U Slavoniji nema uopće uslužne uljare blizu i moramo nositi čak u Varaždin. Tamo možemo prisustvovati proizvodnji svog ulja, baš od svojih koštica. Imamo svoju recepturu, držimo se nje već 5 godina i kvaliteta je zajamčena, tvrdi Mijo Horvatović

Mijo i Nandor svojim primjerom pokazuju da je zajedničkim snagama lakše uspjeti. A uz težak rad dobro se i zabavljaju.