Novi popis stanovništva: Građani će se sami moći popisivati

U Hrvatskoj je upravo u tijeku popis poljoprivrede 2020. i provodi se do 14. listopada, a iduće godine provodit će se i popis stanovništva.

➡️ O koronavirusu i demografiji

Lidija Brković
, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, objasnila je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako je popis poljoprivrede statističko istraživanje kojim će dobiti precizne podatke o stanju hrvatske poljoprivrede kako bi utvrdili važnost te djelatnosti za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

- Zadnji cjeloviti popis je bio 2003. To je predugačko razdoblje, stoga i provodimo ovaj popis da dobijemo pravo stanje hrvatske poljoprivrede, rekla je Brković.Cjelokupnu obradu popisa poljoprivrede planiraju dovršiti do 31. prosinca 2021.

Popis stanovništva trebao bi pak krenuti 1. travnja 2021., a građani će po prvi put imati mogućnost da se sami popišu, online, putem sustava e-Građani.

- Što znači da, ako epidemiološka situacija ne bude dozvoljavala da se ide na teren ili ako ljudi jednostavno ne žele da im u ovoj situaciji popisivač dolazi na vrata, moći će iskoristiti tu mogućnost da se sam popiše, rekla je Brković.

Popisivača stanovništva na terenu će biti oko 8000, a prijave će ići u veljači.