Malenica: Neki oporbeni političari dovode u pitanje neovisnost rada DORH-a

Pojedini saborski zastupnici i oporbeni političari dovode u pitanje neovisnost rada DORH-a, rekao je danas ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dolazeći na sjednicu užeg kabineta Vlade.

➡️ Oporba predstavila prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva
➡️ Plenković i Bačić o oporbenom prijedlogu
➡️ Otvoreno: Treba li osnovati saborsko istražno povjerenstvo

Na novinarsko pitanje slaže li se s premijerom da DORH treba dati određena pojašnjenja rekao je da je ZKP jasan - DORH je neovisno tijelo koje samostalno obavlja rad.

- Nažalost, postoje pojedini saborski zastupnici i oporbeni političari koji dovode u pitanje neovisnost rada DORH-a. Treba pojasniti kako funkcionira DORH, rekao je Malenica.Dodao je da premijer i svi članovi Vlade koji imaju dodira s radom pravosudnih ili policijskih tijela znaju da utjecaj na njihov rad ne postoji. Komentirao je oporbeni prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva.

- Neozbiljan je taj njihov nacrt, odnosno prijedlog da se istražno povjerenstvo bavi određenim stvarima za koje je nadležan niz saborskih odbora, ali i drugih tijela, rekao je Malenica.

Na pitanje brine li ga što se u aferi Janaf spominju tužiteljica i sutkinja rekao je da je tužiteljica stavila mandat na raspolaganje da ne bude teret u čitavom postupku.

- S te strane, u predmetima koje je ona radila, mislim da je profesionalno radila svoj posao, o ovom konkretnom njezinom doticaju s aferom Janaf ne mogu govoriti, radi se o konkretnom postupku, rekao je Malenica.

Dodao je da DORH i sudbena vlast imaju nadležna vijeća koja mogu utvrđivati je li sudac ili državni odvjetnik povrijedio pravila struke.

Komentirajući informaciju o povećanju broja ravnatelja nakon spajanja ministarstava Malenica je rekao da su se jasno opredijelili za profesionalizaciju i depolitizaciju javne uprave.

- Išli smo u tom smjeru da umjesto politički imenovanih dužnosnika imamo ravnatelje uprave kao rukovodeće državne službenike, tako da privodimo kraju taj natječaj, tu čitavu proceduru. Prema prijašnjem sustavu imali smo 98 uprava i dva zavoda, a sad ćemo također po novome imati 98 uprava i tri zavoda, dakle, imamo povećanje od jednoga zavoda. Ali idemo u tom smjeru racionalizacije i smanjenja troškova na lokalnoj razini, poručio je Malenica.