Potpredsjednička debata: uglavnom izbjegnuti odgovori na konkretna pitanja

Na sveučilištu u Salt Lake Cityju održana je prva i jedina potpredsjednička debata u utrci za Bijelu kuću 2020. Sučelili su se američki potpredsjednik, republikanac Mike Pence i senatorica iz Kalifornije, demokratkinja Kamala Harris.

Sjedili su udaljeni jedan od drugog više od tri i pol metra, a pokraj njih bile su postavljene ploče od pleksiglasa kao zaštita od koronavirusa. Ton i ozračje bili su mnogo umjereniji od onog što je javnost vidjela na sučeljavanju Trumpa i Bidena.

Mike Pence uvjerljivije je branio četiri godine aktualne administracije, uključujući i krizu koju je donio COVID-19, od samog Donalda Trumpa. Iskusan političar, 61-godišnji bivši televizijski i radijski voditelj, nije se dao isprovocirati kritikama demokratske suparnice.

Kamala Harris, 55-godišnja bivša državna odvjetnica iz Kalifornije, poznata po svom tužiteljskom stilu u javnim nastupima, odgovor Trumpove Bijele kuće na pandemiju nazvala je najvećim neuspjehom jedne administracije u povijesti SAD-a. 

Pence je uzvratio optužbama da bi Bidenova vlada odmah povećala poreze  većini građana i vodila politiku koja je previše liberalna za prosječnog Amerikanca.

Bilo je to 90 televizijskih minuta u kojima je moderatorica Susan Page, ugledna politička novinarka, često upozoravala sudionike, osobito Pencea, zbog prekoračenja minutaže za odgovore.

Uz pandemiju, teme debate bile su Vrhovni sud, ekonomija, klimatske promjene, odnosi s Kinom, rasno pitanje i uloga potpredsjednika države.

Kandidati su uglavnom izbjegavali odgovore na konkretna pitanja, nudeći umjesto toga unaprijed memorirane poruke za potencijalne glasače.

I Pence i Harris "položili su" test predsjedničke debate: moguće ih je zamisliti na mjestu američkog predsjednika odnosno predsjednice. No procjene su da njihovi nastupi neće pomaknuti klatno u predsjedničkoj utrci.

Na društvenim mrežama "show je ukrala" nepozvana gošća u studiju: muha koja je sletjela na kosu potpredsjednika Pencea i ondje se zadržala dvije minute.

Trump: Kamala Harris je stroj za gafove

Tijekom debate Kamalu Harris je aktualni predsjednik Donald Trump u objavi na Twitteru prozvao strojem za gafove.

- Mike Pence je odličan! Ona je stroj za gafove, objavio je.


Odgovor na zdravstvenu krizu goruće je pitanje u kampanji. Odluke Trumpove administracije tijekom pandemije izazvane koronavirusom ne odobrava 56 posto Amerikanaca, pokazuju podaci najnovije ankete Reutersa i Ipsosa koja je provedena od 2. do 6. listopada.