Varaždinska vina društvu najboljih svjetskih kapljica

S najprestižnije svjetske izložbe vina u Londonu, varaždinski su se vinari nedavno vratili s 22 medalje i 11 preporuka. Velik je to uspjeh za taj, tradicionalno vinogradarski kraj. Sada slijedi intenzivan rad na brendiranju.

Rastu na trsovima diljem Varaždinske županije bobice koje čeka svijetla budućnost. Mnogo uloženog truda, napokon se isplatilo, priča Branko Kežman. Kad je užitak raditi rezultati ne mogu izostati, dodaje.

- Želja je bila osnovati tvrtku i očuvati tradiciju tog kraja. To je dvorac Maruševec, vinarija koja potječe iz 1880., kaže Mihaela Kokir.

I njihova su vina sada u društvu najboljih svjetskih kapljica. Varaždinski su se vinari s dekantera u Londonu vratili ovjenčani s čak 22 medalje. Nagrađena vina našla su se jutros na svojevrsnom slavljeničkom doručku.

Slave, kaže pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek - kruh i vino. Jučer je, naime varaždinski klipič dobio zaštitu Europske unije. A vinogradarska tradicija ovoga kraja duga je, no često je počela tek kao hobi.

- Kak vele Zagorci: reci mi sve najgore o ženi, a ništa loše o mom vinu. Taj odnos strasti prema vinima uvijek me je čudio, to sam rekel pa su se mnogi uvredili - kako mi nismo napravili ozbiljan pomak, kazao je varaždinski župan Radimir Čačić.

Nagrade su tu, slijedi mukotrpan posao stavljanja varaždinskog vinogorja na europsku enološku kartu.