U Gorskom kotaru kreće pojačana kontrola prevedbi mjera

Voditelj epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević ocijenio je u Fužinama da epidemiološka situacija u Gorskom kotaru nije zadovoljavajuća pa se čini sve što se može da se ona poboljša.

Koronavirus - najnovije informacije   
➡️ Države se pripremaju za uvođenje strožih mjera zaštite     

Rončević je u izjavi za novinare nakon sastanka predstavnika Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i čelnika jedinica lokalnih samouprava te načelnika lokalnih stožera civilne zaštite s područja Gorskog kotara rekao da je lokalnim stožerima preporučeno da sami donose dodatne mjere ako ocijene da su one potrebne, uz mjere Nacionalnoga i Županijskog stožera.

- Na razini županije najvažnije su i dalje preventivne mjere te što ažurnija evidencija i nadzor primjene mjera. Upozoravati će se na nužno pridržavanje uz moguće uvođenje represivnih mjera. Bitno je i rano otkrivanje zaraženih i otkrivanje njihovih kontakata, rekao je Dobrica Rončević.

Capak: Učinit ćemo sve da ne dođe do 'lockdowna'

Među umrlima od bolesti COVID-19 u županiji najviše je povezanih s Domom za starije osobe u Delnicama. Epidemija u tom žarištu polako prolazi i završava liječenje zadnjih slučajeva iz tog doma, istaknuo je.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izvijestio je da je na sastanku zaključeno da se u Primorsko-goranskoj županiji pojača nadzor provedbe mjera i lokalnih stožera i drugih sastavnica sustava Civilne zaštite. Pozvao je gospodarstvenike da se pridržavaju mjera u svojim kolektivima, ponajprije obveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i održavanja razmaka među osobama.

- Ako se ne budu pridržavali mjera, imat ćemo takvu lokalnu transmisiju da će se gospodarski subjekti sami zatvoriti i morat ćemo donositi strože mjere, kakve su na snazi u Sloveniji, Italiji, Austriji ili Njemačkoj, rekao je Boras Mandić.

Lokalnim stožerima na području Gorskog kotara ostavljena je mogućnost da samostalno pooštravaju mjere, primjerice vezano za broj osoba na javnim i privatnim skupovima, a želja nam je da te mjere budu što sličnije na širem području, zaključio je.