EP prekinuo pregovore o proračunu

Europski parlament je priopćio u četvrtak navečer da je prekinuo pregovore sa zemljama članicama o budućem višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. po cijenu da odgodi plan oporavka od pandemije koronavirusa vrijedan 750 milijarda eura.

- Europski zastupnici će se vratiti za pregovarački stol kad Vijeće (koje zastupa zemlje članice) pokaže stvarnu volju za postizanje dogovora, navodi u priopćenju.

Glasnogovornik njemačkog predsjedništava EU-a izrazio je žaljenje zbog "propuštene prilike". Predsjednici država i vlada EU-a dogovorili su se u srpnju o sedmogodišnjem proračunu vrijednom 1074 milijarde eura. No parlament traži znatno veći iznos koji će napose biti namijenjen za "petnaest glavnih programa" EU-a. Odluka o tom pitanju donijet će se tek za nekoliko godina.

Eurozastupnici su u četvrtak u svom pismu odbili ponuđenu nagodbu njemačkog predsjedništva s povećanjem od nekih 9 milijarda eura.

- Razočaran sam, napisao je parlamentarni pregovarač Jan Van Overtveldt u svom pismu ocijenivši da u novom prijedlogu nema "ništa nova".

S obzirom na to da je bilo iznimno teško postići dogovor zemalja članica o proračunu, njemačko predsjedništvo je sve dosad odbijalo povećati njegov ukupan iznos. Takozvane "štedljive" zemlje (Nizozemska, Danska, Švedska, Austrija i Finska) odlučno se protive bilo kakvom novom povećanju.

Još jedno sporno pitanje opterećuje pregovore Parlamenta i Vijeća: donošenje strožih propisa radi smanjenja ili obustave isplate europskih fondova u slučaju povrede vladavine prava.

Prošlog tjedna su se zemlje članice dogovorile o takvom mehanizmu, prvom takvom u EU-u, unatoč protivljenju nekih zemalja. Velika većina europskih zastupnika želi stroži mehanizam za takve zemlje kao što su Poljska i Mađarska.