Zašto se na uhićenje zločinaca s Ovčare čekalo 30 godina?

Dvojici muškaraca uhićenim zbog ratnog zločina na Ovčari, određen je istražni zatvor. Sumnjiče se da su 20. listopada 1991. kao pripadnici srpskih paravojnih snaga sudjelovali u takozvanom "špaliru smrti" kroz koji su zarobljeni vukovarski branitelji i civili prolazili i pritom bili zlostavljani. Uhićenja je u emisiji Poligraf komentirao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

-
Istražni zatvor dvojici uhićenih zbog zločina na Ovčari   
- Pavliček: Do uhićenja u Negoslavcima došlo 29 godina nakon zločina   

- Nezadovoljni smo brojem procesuiranih i dinamikom zbog protoka vremena, ali prisutan je cijeli niz ograničavajućih čimbenika zbog protoka vremena, rekao je Medved. Istaknuo je da je velik broj počinitelja nedostupan hrvatskom pravosuđu, ali da ratni zločin ne zastarijeva.

- Sposobnost hrvatske policije, institucionalni pristup i uvezanost svih tijela jamče da nijedan počinitelj teškog kaznenog dijela ratnog zločina ne može mirno spavati i da ćemo rezultate koje imamo za kaznena djela na Ovčari i na ostalima područjima nastaviti dodatno intenzivirati, rekao je.

Na pitanje zašto se čekalo 30 godina zamjenica glavne državne odvjetnice Jasmina Dolmagić rekla je da se sada prikupilo dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su te osobe počinile to kazneno djelo.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je da je njegov brat ubijen na Ovčari, a da je on prošao kroz četiri špalira.

- Gospođa Dolmagić rekla je da je u Beogradu osuđeno devet osoba i ova dvojica jučer, to je 11. U špaliru bude minimum 30 ljudi, što znači da nije osuđen ni špalir, kamoli sve drugo. 

Dodao je da poznaje ljude koji su bili u špaliru te da ga u 30 godina nitko nije pozvao da dade iskaz, već je to učinio na svoje inzistiranje prije 4 - 5 godina, ali je sve ostalo samo na tome. 

Dolmagić je rekla da je nemoguće da s onima koji imaju ikakva saznanja nitko neće kontaktirati. 

- Sve za koje se dobije informacija, dojava da imaju bilo kakva saznanja bilo kojeg kaznenog djela, nemoguće je da ga nitko neće kontaktirati i da neće biti ispitan. Ne mogu vjerovati da bi državni odvjetnik imao saznanja da netko može nešto reći, a da ga ne ispita.

Ministar Medved istaknuo je da su te osobe počinitelji teških kaznenih djela i da su dio zločinačkog pothvata i da moraju odgovarati, na što mu je Mlinarić odgovorio da se slaže s time, ali da su to najsitniji egzekutori te da se mora krenuti od vrha.