Trump završio liječenje, sutra nastavlja s javnim dužnostima

Republikanski predsjednik Donald Trump pripremio se za povratak u kampanju pa će tijekom vikenda održati nekoliko skupova. Nakon tjedan dana liječenja zbog zaraze koronavirusom, njegov liječnik dao mu je zeleno svjetlo za povratak u predsjedničku utrku protiv demokratskog izazivača Joea Bidena.

Trump: Vratio sam se jer sam savršen fizički primjerak
Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!

U priopćenju Bijele Kuće, liječnik Sean Conley kazao je da je Trump odgovorio iznimno dobro na terapiju, a nema ni dokaza nuspojava od liječenja. Dodao je da će u subotu, 10. listopada, biti deset dana od kada je predsjedniku potvrđena zaraza. Prema planiranom smjeru liječenja, Conley predviđa predsjednikov siguran povratak javnim dužnostima do tada.

Donald Trump je već kazao kako misli da nije zarazan i ustvrdio da se osjeća dovoljno dobro da nastavi održavati političke skupove uoči izbora. Predsjednik SAD-a, pred kojim su 3. studenog izbori, hospitaliziran je zbog zaraze koronavirusom prošloga tjedna u petak, a u Bijelu kuću vratio se u ponedjeljak gdje se sada nalazi u izolaciji.

Prvi izborni skup na Floridi u ponedjeljak

Trump će održati u ponedjeljak na Floridi svoj prvi izborni skup, objavio je u petak njegov izborni stožer. Skup će se održati u gradu Sanfordu, 12 dana nakon što je objavljeno da je pozitivan na koronavirus.

Trump je tijekom izolacije dok se liječio u više navrata izražavao nestrpljivost da nastavi predsjedničku kampanju na terenu, a njegov je liječnik objavio da od subote može "bez rizika" nastaviti sa svojim aktivnostima u javnosti.

Trumpov protukandidat Joe Biden kampanju je nastavio u Arizoni. Premda je ta savezna država godinama bila republikanska utvrda, demokrati se nadaju da bi je na skorim izborima mogli preuzeti.

- Usred pandemije, u kojoj je već deset milijuna Amerikanaca izgubilo zdravstveno osiguranje jer su njihovi poslodavci propali, Trump pokušava lišiti osiguranja još 22 milijuna ljudi – poručio je Biden.

- Iako predsjednik nije donio zarazu na naše obale, njegova nebriga za ljudski život i dobrobit Amerikanaca omogućila je brzo širenje virusa. Broj žrtava je golem – dodala je Kamala Harris, kandidatkinja Demokratske stranke za potpredsjednika SAD-a.

Iako je Donald Trump zbog zdravstvenog stanja danima bio izvan pogona, kampanju je nastavio potpredsjednik Mike Pence, koji je održao skup u Nevadi i obrušio se na izazivače.

- Joe Biden i Kamala Harris  žele više poreze, otvorene granice, socijalno zdravstvo, žele se odreći fosilnih goriva, upotrijebiti novac poreznih obveznika za pobačaje i oduzeti sredstva policiji – poručio je Pence.

Jedan od predizbornih skupova Donald Trump je najavio i za 15. listopada, kada se trebala održati iduća debata s demokratom Bidenom. Američki predsjednik rekao je da na to sučeljavanje ne želi gubiti vrijeme nakon što je zbog njegove zaraze koronavirusom mjerodavno povjerenstvo odlučilo da će debata biti virtualna.