Svadba izvor zaraze u Međimurskoj županiji

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pozitivna su dva učenika, po jedan u osnovnoj i srednjoj školi, te dva profesora u srednjoj školi. 

- COVID-19: 457 novoboljelih, novi rekord u Zagrebu   

Dvadeset je osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 2 su osobe sa svadbene svečanosti, 2 osobe su kontakti oboljelih koji su bili prisutni na svadbi, 72 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, a jedna osoba je strani državljanin koji radi na području županije. U samoizolaciji se nalaze 672 osobe, hospitalizirano ih je šest, a nitko nije na respiratoru.

U Međimurskoj županiji od početka epidemije nije zabilježen nijedan smrtni slučaj osobe pozitivne na Covid-19, kao niti prodor u zdravstveni ili sustav skrbi o starijima i nemoćnim osobama, po čemu je to jedinstvena županija u Hrvatskoj.

- Povećanje broja pozitivnih osoba je izravno i neizravno povezano sa svadbenom svečanošću u rujnu pa nema razloga za zabrinutost, budući da su pozitivni i njihovi kontakti obuhvaćeni i pod nadzorom epidemiologa, poručuju iz međimurskog Stožera civilne zaštite.