Na snagu stupio prekid vatre u Gorskom Karabahu

Sporazum o prekidu vatre između Armenije i Azerbajdžana stupio je na snagu u podne po mjesnom vremenu. Dogovoren je nakon desetosatnih pregovora radi zaustavljanja sukoba koji dva tjedna potresaju područje Gorskog Karabaha. No dvije strane međusobno se optužuju za kršenje.

Pregovori u Moskvi ulijevaju nadu u prekid vatre u Nagorno Karabahu
➡ Geopolitika sukoba u Gorskom Karabahu
➡ Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za napade na civilna područja

Azerbajdžanske snage i vlasti Gorskog Karabaha, enklave koja je u sastavu Azerbajdžana, ali nastanjena Armencima, međusobno su se optuživale za bombardiranja i raketiranja u subotu ujutro i prije stupanja prekida vatre na snagu, a nastavile su i nakon podneva.

- Azerbajdžanske snage napale su 12.05, nakon što je u podne po mjesnom vremenu (10 sati po srednjoeuropskom) prekid vatre stupio na snagu, objavilo je armensko ministarstvo obrane.

Protuoptužbu iznijela je azerbajdžanska strana.

- Neprijatelj bombardira nastanjena područja, objavilo je azerbajdžansko ministarstvo obrane 30 minuta poslije podneva.

U gradu Stepanakertu, glavnome gradu Gorskog Karabaha, sirene su odjekivale prije podneva, a stanovnici su izašli na prag svojih domova prvi put nakon dana provedenih u skloništima u kojima su se nastojali zaštititi od bombardiranja, javlja dopisnik novinske agencije France presse.

Lavrov: Armenija i Azerbajdžan dogovorili prekid vatre

Armenija i Azerbajdžan dogovorili su prekid vatre u regiji Gorski Karabah, koji počinje u subotu u podne, te razmjenu zarobljenika i tijela poginulih u sukobima, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Objavljuje se prekid vatre od podneva 10. listopada 2020., s humanitarnim ciljevima, pročitao je Lavrov izjavu nakon desetosatnih pregovora armenskih i azerbajdžanskih ministara vanjskih poslova.

Dodao je da su Armenija i Azerbajdžan pristali na pregovore o završetku sukoba.

Taj sastanak šefova diplomacije zaraćenih strana prvi je izravan kontakt između Armenije i Azerbajdžana od izbijanja novih sukoba 27. rujna.

Od tada je u borbama u Gorskom Karabahu, planinskoj enklavi koja je službeno dio Azerbajdžana, ali kojom upravljaju etnički Armenci, poginulo više od 400 ljudi.