U Varaždinskoj županiji 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Vezano za izvor zaraze, u 11 slučajeva riječ je o obiteljskim i bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, a za njih 3 je izvor zaraze nepoznat.

- Posljednjih nekoliko dana znatno nam se povećao broj slučajeva kod kojih je izvor zaraze nepoznat. Zbog nepridavanja pozornosti na osobe s kojima se dolazi u bliski kontakt, događa se da se u slučaju potrebe ti isti kontakti ne mogu poloviti i staviti u mjeru samoizolacije, što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi u druga okruženja i kolektive. Povećala se i pojavnost i prijenos virusa kod mlađe populacije. Stoga još jednom upozoravamo na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, odnosno duže vremena na maloj udaljenosti, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zbog osoba pozitivnih na koronavirus mjera samoizolacije određena je za razrede u novim dvjema srednjoškolskim ustanovama i jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi na području Varaždinske županije te će se za njih nastava održavati "online".

Stožer je ponovio i što građani trebaju učiniti ako kod sebe primijete simptome bolesti. Potrebno je telefonski kontaktirati svojeg liječnika obiteljske medicine, koji mora osigurati dostupnost kako bi se izbjegla potreba fizičkog dolaska u ambulantu. Ako se utvrdi potreba za testiranjem, liječnik elektroničkim putem dostavlja uputnicu u ambulantu za COVID i za pacijenta dogovara termin testiranja. Brisevi od simptomatskih pacijenata uzimaju se u ambulanti za COVID Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu svakim radnim danom od 17 do 19 sati i u pravilu su rezultati dostupni idućeg dana.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, stoga nemojmo ignorirati simptome i poštujmo sve dosad donesene mjere i upute, apeliraju iz Stožera.

Tijekom posljednja 24 sata evidentirano je i 12 otpusta s kućnog liječenja pa je u Varaždinskoj županiji sada aktivnih slučajeva ukupno 71. Na bolničkomje liječenju u Općoj bolnici Varaždin 8 osoba, a na liječenju kod kuće 63 osobe.