Bjeloruski predsjednik se sastao sa zatvorenim predstavnicima oporbe

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je nekoliko sati razgovarao sa zatvorenim predstavnicima oporbe, među kojima s bivšim kandidatom na predsjedničkim izborima, što je neočekivan korak dok prosvjedni pokret koji već dva mjeseca traje protiv njega, ne jenja.

➡️
Minsk: Prosvjednici rastjerani vodenim topovima, deseci pritvoreni
➡️ Macron obećao pomoć u posredovanju u bjeloruskoj krizi
➡️ Tihanovska će reći Macronu da želi nove izbore ove godine

Ured bjeloruskog predsjednika objavio je na svojoj mreži Telegramu fotografiju tog susreta upriličenog u zatvoru tajne službe (KGB) u Minsku na kojemu je sudjelovao Viktor Babariko, njegov glavni protukandidat na predsjedničkim izborima 9. kolovoza koji je uhićen u lipnju.

Prisutni su bili nekolicina istaknutih članova oporbe te članica oporbenog "Koordinacijskog odbora" formiranog kako bi se osigurao prijenos vlasti.

Gotovo svi čelnici tog odobora su u egzilu ili u zatvoru.

Mreža Telegram je objavila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao s njima 4 i pol sata. "Ustav se neće pisati na ulici", poručio im je bjeloruski predsjednik, smjerajući na prijedlog ustavne reforme za koju tvrdi da će riješiti krizu.

- Predsjednik želi čuti svačije mišljenje. Ipak, sadržaj razgovora nije otkriven, po zajedničkoj odluci sudionika, dodaje isti izvor.

Mreža Telegram Svetlane Tihanovske, oporbene kandidatkinje na predsjedničkim izborima, objavila je da je oporbena čelnica telefonom razgovarala sa suprugom Sergejem Tihanovskim koji je u zatvoru. Bio je to njihov prvi razgovor od njegova uhićenja u svibnju.

Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994., sučeljen je s neviđenim prosvjednim pokretom koji su potaknule sumnje u veliku prijevaru na predsjedničkim izborima na kojima je, kaže, pobijedio osvojivši 80 posto glasova.

Nakon izbora desetci tisuća ljudi okupljaju se svake nedjelje na ulicama Minska tražeći njegovu ostavku i odgovornost za gušenje prvih poslijeizbornih prosvjeda u kojima su poginule najmanje tri osobe, desetci su ozlijeđeni a stotine uhićene.