Korona skeptici planirali otmicu guvernerke Michigana

Američki FBI razotkrio je plan radikalne paravojne skupine korona skeptika koji su pratili i planirali otmicu guvernerke Michigana - Gretchen Whitmer. Okupili su se u mržnji prema saveznoj vladi i mjerama koje je guvernerka provodila tijekom ljeta u sprečavanju širenja zaraze.

- Guvernerka Whitmer je tiranska kuja! Ne znam, dečki, moramo nešto napraviti , napisao je u lipnju u Facebook grupi Adam Fox, jedan od osumnjičenih terorista. "Dečki" na koje se Fox referira, pripadnici su desničarskih milicijskih skupina.

Ideje su se izmjenjivale neko vrijeme dok konačno nisu došli do posljednje oko koje su se svi složili - Whitmer će oteti iz njezina ljetnikovca i odvesti u Wisconsin na tajnu lokaciju gdje će joj se, kako su napisali, suditi za sve njezine "grijehe".

- Agenti FBI-ja i državna michiganska policija uhitili su šest osoba koje se tereti za urotu i planiranje otmice guvernerke Gretchen Whitmer. Prema saveznom zakonu za ovo kazneno djelo može se izreći i kazna doživotnog zatvora, rekao je državni odvjetnik Andrew Birgea.

Osumnjičena grupa, tvrdi policija, dio je radikalne američke desničarske mreže koji su okupljeni u zajedničkoj mržnji prema saveznoj vladi i mjerama koje je guvernerka Michigana, demokratkinja Gretchen Whitmer, provodila tijekom ljeta u sprečavanju širenja koronavirusa.

- Zavjerenici su koristili brojne operativne sigurnosne mjere, uključujući komunikaciju pomoću platformi za kriptiranu razmjenu poruka. Upotrebljavali su šifrirane riječi i fraze te su u dva navrata provodili koordinirani nadzor nad kućom guvernerke Whitmer, dodaje Birgea. U opsežnoj akciji koju su predvodili operativci FBI-ja, uhićena su još sedmorica muškaraca koje se povezuje s radikalnom paravojnom desničarskom skupinom (Volverin) Wolverine Watchmen kojima je jedan od ciljeva - izazivanje nemira i rušenje ustavnog poretka.

- Uhićeni su prijetili nasiljem s namjerom da izazovu građanski rat. Sudjelovali su u planiranju i vojnoj obuci za napad na zgradu Kapitola u Michiganu te otmicu vladinih dužnosnika, uključujući i guvernerku Whitmer, ističe odvjetnica Dana Nessel.

Guvernerka Michigana, demokratkinja Gretchen Whitmer, trenutačno je na sigurnoj lokaciji i pod zaštitom saveznih agenata. Ovo je tvrdi, samo još jedan dokaz u što se može pretvoriti huškačka politika američkog predsjednika.

- Amerikancima je sada posve jasno kakve posljedice ima opasna retorika koja dolazi iz Bijele kuće. Retorika koja ohrabruje američke domaće teroriste koji ugrožavaju naše živote i našu demokraciju. To se više ne može tolerirati, ističe guvernerka Gretchen Whitmer.

Američke paravojne milicije, odnosno desničarske ekstremističke skupine kojima je krajnji cilj pobuna protiv vlasti, odnosno ustanak koji bi doveo do drugog građanskog rata, najveći su zamah imale 90-ih godina kada su djelovale u svih 50 saveznih država i brojale su oko 60 tisuća članova.

Početkom 21. stoljeća su utihnule, da bi se ponovno probudile jačanjem društvenih mreža koje im olakšavaju regrutiranje novih članova.