Počela prva faza litavskih parlamentarnih izbora

Ne očekuje se da će i jedna od 17 stranaka u litavskom parlamentu osvojiti apsolutnu većinu, dok glasači izlaze na birališta na osmim izborima u zemlji od stjecanja neovisnosti o Sovjetskom Savezu.

Birališta su otvorena u 7 sati ujutro, a očekuje se da ostanu otvorena do 20 sati po istočnoeuropskom vremenu. Rezultati se očekuju u ponedjeljak kasno navečer.

Ankete pokazuju da će glavno natjecanje biti između vladajuće koalicije Sindikata poljoprivrednika i Zelenih te oporbene Domovinske unije-Litavskih kršćanskih demokrata. Očekuje se da bi tri ili četiri druge stranke također mogle osvojiti mjesta.

Prema izbornom zakonu, 70 mjesta bit će odmah izabrano na temelju proporcionalnog glasovanja. O ostalih 71 bit će odlučeno za dva tjedna u drugome krugu glasanja.

Kao i na mnogim drugim izborima ove godine, vladin odgovor na pandemiju koronavirusa zasjenjuje rasprave i gospodarstvo te socijalne programe.

Litva je također u zadnje vrijeme u središtu pozornosti zbog svoje uloge u pružanju podrške oporbi u susjednoj Bjelorusiji, nakon izbora u kolovozu za koje većina zapadne Europe smatra da su namješteni.