Liječnik Bijele kuće: Trump više nije zarazan

Više ne postoji rizik da američki predsjednik Donald Trump zarazi druge koronavirusom, kazao je liječnik Bijele kuće, prenosi BBC.

Objava Seana Conleya prva je o Trumpovu zdravlju od četvrtka. Jučer je predsjednik na balkonu Bijele kuće održao govor okupljenima, što je bio njegov prvi javni nastup nakon hospitalizacije zbog koronavirusa. Neki su bili zabrinuti da je Trump možda još zarazan.

Zdravlje američkih predsjednika: Tajne, laži i tvitovi

Liječnik Bijele kuće objavio je kako posljednji testovi pokazuju da više "ne postoje dokazi o aktivnom repliciranju virusa" te da se "smanjuje" virusno opterećenje. No, u priopćenju ne piše je li Trump negativan na koronavirus.

Conley navodi da je Trump podvrgnut osjetljivim laboratorijskim testiranjima koja detektiraju razinu virusa u tijelu.

- Ove večeri sam sretan što mogu objaviti da, uz to što Trump ispunjave kriterije (CDC-a) za siguran prekid izolacije, PCR testovi na COVID-19 pokazuju da, po trenutačno prihvaćenim standardima, on više ne predstavlja opasnost od prijenosa koronavirusa - kazao je Conley.

Kod Trumpa su se pojavili simptomi zaraze prije deset dana, a dan poslije primljen je u vojnu bolnicu Walter Reed. U bolnici je Trump primio, uz ostalo, i kortikosteroid deksametazon, lijek koji se obično daje samo kod težih slučajeva bolesti.

Trump je poručio okupljenima da se "osjeća odlično" te da ne uzima lijekove protiv bolesti COVID-19.

Biden negativan na koronavirus

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden ponovno je jučer bio negativan na koronavirus. Priopćeno je to iz Bidenova izbornog stožera prije njegova puta u Pennsylvaniju u sklopu predizborne kampanje.

Drugo sučeljavanje predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joea Bidena, koje se trebalo održati 15. listopada, otkazano je odlukom neovisnog povjerenstva jer je aktualni američki predsjednik, kod kojega je potvrđena zaraza, odbio sudjelovati u virtualnom sučeljavanju. Izborni stožeri obojice kandidata složili su se da se druga debata održi 22. listopada u Nashvilleu.