U Varaždinskoj županiji 22 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je 215 uzoraka. Što se tiče izvora zaraze, u 12 slučajeva radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba unutar obitelji ili radnog okruženja, jedan slučaj je importiran iz Njemačke, a za 9 osoba izvor zaraze je nepoznat.

- Ponovit ću poruku od jučer, jer je važna i mora doprijeti do što većeg broja ljudi. Posljednjih nekoliko dana značajno nam se povećao broj slučajeva kod kojih je izvor zaraze nepoznat. Zbog nepridavanja pozornosti na osobe s kojima smo u bliskom kontaktu, odnosno dulje vremena na maloj udaljenosti, događa se da se u slučaju potrebe ti isti kontakti ne mogu poloviti i staviti u mjeru samoizolacije, što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi u druga okruženja i kolektive. Samo posljednjih 5 dana imamo evidentirano novih 84 slučajeva, a to je više nego što smo imali u prvih pet mjeseci zajedno. Stoga još jednom upozoravamo na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zbog osoba pozitivnih na koronavirus, od ponedjeljka još jedna srednjoškolska ustanova s područja Varaždinske županije kompletno prelazi na online nastavu.

Ponavljamo i važeći postupak ukoliko građani kod sebe primijete simptome bolesti. Potrebno je telefonski kontaktirati svojeg liječnika obiteljske medicine, koji mora osigurati i dostupnost kako bi se izbjegla potreba fizičkog dolaska u ambulantu. Ukoliko se utvrdi potreba za testiranjem, liječnik elektroničkim putem dostavlja uputnicu u COVID-ambulantu i za pacijenta dogovara termin za testiranje. Brisevi za simptomatske pacijente uzimaju se u COVID-ambulanti Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu svakim radnim danom od 17-19 sati i u pravilu su rezultati dostupni idućeg dana.

Unatoč tomu što većina novooboljelih ima blagu kliničku sliku, svaki novootkriveni slučaj utječe na rad ustanova u odgojno-obrazovnom sustavu, zdravstvenom sustavu, na organizaciju rada u tvrtkama kojima zbog mjere samoizolacije također otpadaju djelatnici, a slijedom toga, sve to utječe na svakodnevicu većine nas. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, stoga se pridržavajmo svih dosad donesenih mjera i uputa, apeliraju iz Stožera.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 93, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 8 osoba, a na liječenju kod kuće njih 85.