"Biden po anketama u velikoj prednosti, no to ništa ne znači"

U prvom javnom nastupu nakon hospitalizacije zbog koronavirusa, američki predsjednik Trump s balkona Bijele kuće svojim je pristašama na Južnoj tratini poručio da se osjeća - odlično.

Skup je organiziran i kako bi, malo više od tri tjedna prije izbora, Trump pokušao pridobiti glasove Afroamerikanaca i Hispanoamerikanaca, koji su tradicionalno naklonjeniji Demokratima.

Trumpov liječnik objavio je kako više nema rizika da bi predsjednik mogao zaraziti druge, ali nije potvrdio da je - negativan na koronavirus.Dopisnica HRT-a iz Washingtona, Branka Slavica osvrnula se na Trumpov povratak u predizbornu kampanju.

Bijela kuća ni danas ne želi potvrditi je li predsjednik Trump pozitivan na koronavirus. O tome se može samo nagađati i to nam otvara veliki prostor, upravo stoga što se Donald Trump punom snagom vraća u kampanju.

Slavica je rekla kako u ovom tjednu ima 3 dogovorena skupa s pristašama.

- Danas je objavljena posljednja anketa Washington posta i ABC-a prema kojoj Biden vodi s 12 postotnih bodova u ovom trenutku.

Slavica govori kako su Covid i ekonomija glavne teme ovih izbora.

Što se tiče Covida, veliki je broj Amerikanaca nezadovoljan na koji način predsjednik Trump upravlja ovom zdravstvenom krizom, a što se tiče ekonomije ima potporu 54 posto građana.

Kako je Slavica rekla Joe Biden ima jedan zadatak, a to je da ne napravi niti jedan veliki "gaf" u sljedeća tri tjedna, a u prilog mu ide to što je otkazana druga predsjednička debata i virtualna debata.

- On se vrlo rijetko susreće s novinarima, rekla je i dodala kako je na strani Donalda Trumpa entuzijazam njegovih pristaša.

Sedamdeset posto njegove baze je doživljava ga kao super junaka koji je u nekoliko dana pobijedio Covid.

Slavica ističe kako tog entuzijazma nema kod birača Joa Bidena.O američkim predsjedničkim izborima bilo je govora i s gostima u Dnevniku, Željkom Trkanjcem, novinarom Jutarnjeg lista i prof.dr.sc. Goranom Bandovom sa Sveučilišta u Zagrebu.

Prema anketama, velika je prednost Joea Bidena, no Trump se, sasvim sigurno, neće tako lako predati.

Bandov je rekao kako ćemo do izbora gledati hoće li Trump uspjeti dići svoju kampanju vezanu s koronom na višu razinu da mu vjeruju, ne sam njegove pristaše, već i oni nesigurni, kako je on dobro i da je zarazu prehodao.

Trkanjac je istaknuo kako u Americi nije neuobičajena pojava da se krije bolest predsjednika.

- Što se tiče anketa, postotci o izborima ne znače ništa. Bitno je da američkog predsjednika bira 538 elektora. To znači da pobjednik mora skupiti 270 elektora, rekao je Trkanjac.Na pitanje trebaju li bogati Amerikanci strahovati od Bidenove pobjede, Bandov je rekao kako su najvjerniji Trumpovi birači visoka i viša srednja klasa.

Smatra kako najbogatiji ne strahuju te da nije siguran kako bi to Joe Biden nametnu da onaj koji je financijski jak, pati.

Trkanjac kaže da u ovom trenutku, prema istraživanjima, postoji mišljenje kako će val demokrata zapljusnuti Ameriku.

- Tržištima je dosta Trumpove nepredvidivosti i njima to ne odgovara, rekao je.

Istaknuo je kako su ovi izbori najvažniji za izbor potpredsjednika Amerike u povijesti.