Kina testira 9-milijunski grad na koronavirus

Kineski grad Qingdao testirat će sve svoje građane, ukupno 9 milijuna ljudi, na COVID-19 u pet dana, piše u ponedjeljak BBC.

Testiranje će se provesti nakon što je potvrđeno desetak pozitivnih slučajeva povezanih s lokalnom bolnicom u kojoj se liječe "uvezeni" pacijenti. Kina je u svibnju testirala cijeli grad Wuhan, 11 milijuna stanovnika, žarište pandemije.

Zemlja je u velikoj mjeri stavila virus pod kontrolu, što je veliki kontrast u odnosu na ostale dijelove svijeta gdje je još uvijek veliki broj zaraženih te karantene različitih stupnjeva.

U izjavi objavljenoj na kineskoj društvenoj mreži Weibo, zdravstveno povjerenstvo grada Qingdaoa reklo je da je otkriveno šest novih slučajeva i šest asimptomatskih.

Svi slučajevi povezani su s istom bolnicom, piše Global Times. Kineske vlasti sada imaju strategiju masovnog testiranja, čak i kad je žarište novog koronavirusa relativno malo, navodi se.

Povjerenstvo je dodalo da je pokrenut gradski program testiranja, s pet okruga koji će se testirati u roku od tri dana, a cijeli grad će se testirati u roku od pet dana.

Otprilike 114.862 ljudi, uključujući medicinsko osoblje i nove hospitalizirane pacijente u gradskim bolnicama, već je testirano na koronavirus i nalazi su negativni, navodi se. Novi slučajevi pojavljuju se tjedan dana nakon kineskog praznika Zlatnog tjedna, kada milijuni ljudi putuju širom zemlje.

Izvještaj Global Timesa, koji citira općinski ured za kulturu i turizam Qingdaoa, kaže da je grad tijekom ovog razdoblja primio 4,47 milijuna putnika. Kina ukupno ima 85.578 zaraženih, a smrtnih slučajeva 4634.