Muenchen ponovno žarište koronavirusa

Muenchen je ponovno klasificiran kao žarište koronavirusa u Njemačkoj nakon što je u ponedjeljak broj slučajeva prešao ključnu granicu.

Grad je prijavio 50,6 zaraza na 100.000 stanovnika tijekom sedmodnevnog razdoblja, prema Institutu Robert Koch (RKI).

Lokalne vlasti u Njemačkoj obećale su postrožiti antivirusne mjere, primjerice pravila o nošenju maski i ograničavanje okupljanja, ako stopa premašuje 50. Kao rezultat, u većem broju gradova, uključujući Berlin, Frankfurt i Stuttgart,  uvedene su nove restrikcije.

U Berlinu je lokalna vlada ograničila poznati noćni život zabranjujući prodaju alkohola te ograničavajući okupljanja na petero ljudi na otvorenom ili na privatnim zabavama između 23 navečer i 6 ujutro.

Minhenske vlasti uspjele su prije smanjiti stopu koja je bila iznad 50 uvođenjem privremenih mjera, no broj zaraženih opet se povećao. Broj dnevnih slučajeva zaraze zabilježenih širom Njemačke porastao je proteklih dana te je u petak premašio 4500.

RKI je prijavio 2467 novozaraženih u ponedjeljak te ukupno 325.331 dosad.  Početkom tjedna obično se bilježi pad broja novozaraženih zbog manjeg broja testiranja i prijavljivanja tijekom vikenda.

U Njemačkoj je dosad  od posljedica bolesti COVID-19 umrla 9621 osoba.