Italija će zabraniti privatne zabave, među novim mjerama protiv Covida-19

Italija će zabraniti privatne zabave i ograničiti broj gostiju na svadbama i sprovodima u svrhu suzbijanja zaraze koronavirusom, stoji u nacrtu uredbe u koji je uvid imao Reuters.

Uredbom, koja bi mogla biti objavljena u ponedjeljak, zabranjuje se ljudima da prime više od 10 gostiju u svoje domove ili u bilo kojim drugim privatnim prostorijama.

Italija je u petak prvi put od ožujka premašila 5.000 novih slučajeva Covida-19 u jednom danu. Dnevne brojke zaraženih ostale su iznad 5.000 i u subotu i u nedjelju.

Broj umrlih od Covida-19 daleko je manji, uglavnom ispod 30, u usporedbi s vrhuncem epidemije,  kad je krajem ožujka na dan umiralo više od 900 ljudi. Prema nacrtu uredbe, amaterski kontaktni sportovi koji uključuju više od 6 ljudi trebaju se obustaviti a na radnim mjestima treba se nametnuti ozbiljnije fizičko distanciranje.

Vlada također planira skratiti karantenu za ljude koji su došli u dodir sa zaraženom osobom s 14 dana 10 dana, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u nedjelju.