Novih devet žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, Podgorica može biti zatvorena

Crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su devet novih žrtava koronavirusa, što je najviše umrlih od posljedica bolesti COVID-19 u jednom danu od početka epidemije.

-
Koronavirus - najnovije informacije   

U Crnoj Gori u četiri mjeseca drugog vala epidemije, koji je u toj zemlji počeo sredinom lipnja, umrle su čak 202 osobe od posljedica koronavirusa te je potvrđeno više od 13 tisuća i 800 zaraženih.

U prvom valu ta je država imala samo 324 inficirana stanovnika i devet umrlih.

Broj novozaraženih, posebno u Podgorici, ne smanjuje se, pa epidemiolozi prijete mogućim zatvaranjem glavnog grada Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te zemlje.

Ako se visok trend obolijevanja u Podgorici nastavi, uskoro se može očekivati zatvaranje ugostiteljskih objekata i zabrana kretanja nakon 22 sata, rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog Senad Begić.

Ako se do petka zarazi još 115 osoba, Podgorica bi mogla ući u crvenu zonu po broju zaraženih što odmah povlači restriktivne mjere.

Bojim se da je Podgorica tu negdje. Potrebno je zabilježiti 1488 oboljelih u 14 dana u Podgorici da bi se pooštrile mjere. Sada ih je 1373, rekao je Begić.

Crna Gora trenutačno ima 3919 aktivnih slučajeva, što je na 100 tisuća stanovnika 622. U  crnogorskim bolnicama, kako je priopćeno, trenutačno se liječe 303 pacijenta, a deset posto njih ima tešku kliničku sliku i život im je ugrožen.

Crna Gora, nekada jedina korona-free država u Europi, bilježi nagli rast broja oboljelih nakon parlamentarnih izbora kada su i vlast i oporba usprkos zabrani okupljanja na ulice izveli svoje pristaše. Procjenjuje se da je u nekoliko dana na tim skupovima bilo više od 100 tisuća ljudi ili petina ukupnog stanovništva Crne Gore.