Strah od aktivacije klizišta

Svaki put kad padne obilna kiša, u strahu je 50-ak obitelji u Posedarju, u zadarskom zaleđu. Iako su se klizište i odroni aktivirali još prije dvije i pol godine, mjesto do sada, unatoč obećanjima, nije osigurano. Tek prošli tjedan počeli su pripremni radovi za izgradnju dijela potpornog zida.
➡️ Klizište u Posedarju i dalje ugrožava 30-ak kuća

Bolići su u mirovini već dvadeset godina. Očekivali su mirnu starost. No već dvije i pol godine spavaju s jednim otvorenim okom. Kovčeg za bijeg s najnužnijim je spreman - zlu ne trebalo.

- Situacija je sada takva kakva je. Mi smo u velikoj opasnosti. Ovo je pomorsko dobro i da imamo novca, a nemamo, to ne smijemo raditi, kazala je Danka Bolić.

Dobra je vijest da je prije koji dan počela sanacija. I za to se jedva namaknulo novca koji su dale Hrvatske vode, Županija i općina. Ali tek za dio obale. Bolići nisu na toj dionici.

- To nije najugroženiji dio. Sad se radi taj prvi dio od 139 metara, vrijednosti 3 milijuna i 400 tisuća kuna. Bez pomoći države i resornih ministarstava nema šanse da općina ta sredstva prikupi, izjavio je Ivan Klanac, načelnik općine Posedarje.

Slavko Bolić prisjeća se rascjepa tog ožujka 2018.

- Ako se nešto ne poduzme od temelja, bojim se da će i ovo ići u more, kazao je gospodin Slavko.

I cijele stube propale su na posedarskoj obali u bezdan. Desetak kuća je i napuklo. Potporni zid dug zasad oko 140 metara trebao bi biti gotov u veljači iduće godine. Za drugi opasniji i zahtjevniji dio nedostaje oko 13 milijuna kuna. A općini je prihod zbog koronavirusa manji oko 30 posto.