Novi slučaj reinfekcije koronavirusom potvrđen kod jednog Amerikanca

Muškarac u SAD-u zarazio se koronavirusom dvaput, s time da je druga zaraza bila znatno opasnija od prve, pokazuje studija koju prenosi BBC.

Tom 25-godišnjaku bilo je potrebno bolničko liječenje nakon što mu pluća nisu mogla primiti dovoljno kisika. Reinfekcije su i dalje rijetke i muškarac se u međuvremenu oporavio. To je tek peti potvrđeni slučaj reinfekcije na svijetu.

U studiji objavljenoj u časopisu Lancet Infectious Diseases postavlja se pitanje koliko se snažan imunitet stekne nakon infekcije koronavirusom. Prema tom medicinskom časopisu, dosad su potvrđeni slučajevi reinfekcije kod jednog pacijenta u Hong Kongu, Belgiji, Nizozemskoj te Ekvadoru.

Tih pet slučajeva vrlo je različito: kod pacijenata u SAD-u i Ekvadoru druga je infekcija bila mnogo teža od prve, a kod troje ostalih bilo je obrnutu.

Muškarac iz Nevade nije imao zdravstvenih problema zbog kojih bi bio posebno osjetljiv na COVID-19. Prvi je put bio pozitivan 18. travnja i imao je nekoliko simptoma - glavobolju, grlobolju, kašalj, mučninu i dijareju. Bio je u izolaciji i zatim je dvaput imao negativan nalaz na testiranju.

Ali 48 dana poslije, 5. lipnja, ponovno je bio pozitivan. Taj je put imao teže simptome, među ostalim respiratorne teškoće zbog kojih je hitno primljen u bolnicu i dobio je kisik.

- Naša otkrića signaliziraju da prethodna zaraza nije nužna garancija da neće doći do nove zaraze u budućnosti, rekao je Mark Pandori sa sveučilišta u Nevadi. Dodao je kako bi mogućnost reinfekcije mogla imati znatne implikacije na naše razumijevanje imunosti na COVID-19.

Rekao je da čak i ljudi koji su se opravili trebaju slijediti upute vezane za socijalnu distancu, maske za lice i pranje ruku.