Medak: Ugostitelji će poštovati sve mjere

Ugostitelji će poštovati sve epidemiološke mjere, među kojima je od danas obvezno nošenje maske za goste i zaposlene, osim pri konzumiranju hrane i pića, u svim ugostiteljskim objektima, ističe predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

Nakon sastanka ugostitelja s predstavnicima nacionalnog Stožera civilne zaštite, Medak ističe da su prošli dijalog iz proteklih tjedana, o svim sekcijama ugostiteljstva, o izmjenama i nadopunama mjera i preporuka koje postaju obvezne, inspekciji i drugom, te da se u utorak očekuje službena objava novih mjera.

Ključnom novom mjerom označava onu za goste, koji će morati nositi masku dok hodaju po objektu i ne sjednu za stol i počnu konzumirati hranu i piće, kao i pri odlasku od stola.

Medak objašnjava da ta mjera potječe iz Njemačke, gdje se pokazala dobrom, s minimalnim brojem zaraženih, te vjeruje da će tako biti i u Hrvatskoj, odnosno da će gosti biti sigurni. Dodaje da je do sada registriran jako malen broj zaraženih u "protočnim" ugostiteljskim objektima, poput kafića, "fast foodova" i restorana.

Izvijestio je da se na sastanku sa Stožerom razgovaralo i o svadbama. To je, kako je kazao, "izregulirano maksimalno", te će i za svadbe biti postrožene mjere pa vjeruje da tu, kao ni u klubovima, neće biti širenja zaraze.

- Bitno je i da će svi raditi do 24 sata - klubovi i ostali objekti, a i svadbe će moći biti do tog doba i nijedan objekt neće moći raditi poslije tog vremena, pa ni klubovi, naveo je Medak.

Dodao je da broj okupljenih na svadbama ne bi bio ograničen, ali se moraju svi prijaviti do pet dana do početka svadbe i mora se voditi evidencija svih gostiju, da svi poštuju mjere te da se i tako može provoditi nadzor.

To ne znači da ih neće moći biti, primjerice, do tisuću, nego se moraju osigurati četiri četvorna metra po osobi zbog distance, a na svima koje imaju do 50 osoba morat će biti tzv. covid redari. Ukida se i plesni podij i sve će morati biti gotovo do 24 sata, a hrana će se morati posluživati na stolove i ne smije biti "buffet" ili švedski stol.

Gostima poručuje da se ne trebaju bojati zaraze ako poštuju mjere.

Ipak kaže da ugostitelji od Vlade očekuju ekonomsku kompenzaciju.

- Stožeru smo jasno rekli da ekonomski ne možemo opstati s takvim mjerama i bez obeštećenja, na što su rekli da to nije pitanje za njih nego Vladu i da će joj to prenijeti, kazao je Medak.