Malostonska kamenica dobila zaštićenu oznaku izvornosti

Malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te je zaštićena na području cijele Europske unije, priopćili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Odluku prema kojoj Malostonska kamenica dobiva zaštićenu oznaku izvornosti, pa se potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 13. listopada 2020.

Proces zaštite naziva Malostonska kamenica počeo je u kolovozu 2017. kada je Udruga "Stonski školjkari" iz Stona podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod navedenim nazivom.

Zemljopisno područje u kojem se provode sve faze proizvodnje Malostonske kamenice obuhvaća akvatorij Malostonskog zaljeva.

Malostonska kamenica je inače školjkaš nepravilna ovalna oblika, nepravilnih rubova, čvrste građe, asimetričan, nejednakih ljuštura, katkada lomljiv. Ljušture su joj žućkasto ili sivo-smeđe ili žuto-zelene boje s crvenkastim ili ljubičastim obojenjima, a njihova unutrašnjost je biserno bijele boje, katkad s raznobojnim mrljama. Ima mekano i sočno meso slatko-slanog uravnoteženog okusa koje se topi u ustima.

"Njezina posebnost proizlazi iz jedinstvenih prirodnih karakteristika Malostonskog zaljeva i vještina koje su razvijene tijekom višestoljetne tradicije uzgoja u tom zaljevu. Jedinstvena svojstva akvatorija Malostonskog zaljeva, optimalna količina i sastav hrane, izvrsna kvaliteta morske vode uz primjenu tradicionalnih znanja i vještina direktno se odražavaju na kvalitetu i organoleptička svojstva tog cijenjenog proizvoda", navodi se u priopćenju.

- Posebnost malostonske kamenice je upravo u karakteristikama Malostonskog zaljeva. Zbog snažnog dotoka slatke vode i nutrijenata, nižeg saliniteta, tu su stvoreni posebni uvjeti, rekao je Vedran Kunica, voditelj projekta zaštite malostonske kamenice.

- Kamenica je najbolja oko Svetog Josipa, to znamo, premda počinje se puniti, počinje biti dobra kad more zahladi, dagnja se prazni, kamenica se puni, tako da, kroz cijelu zimu je ona konzumna, kazala je Marija Radić, predsjednica Udruge "Stonski školjkari".

- Tri bitne karakteristike kamenice: osvježava, smiruje i potiče na ljubav, kaže Sveto Pejić, ugostitelj iz Malog Stona.

Hrvatska tako sada ima 28 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uz Malostonsku kamenicu registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir i Bjelovarski kvargl, Brački varenik te Varaždinski klipič.

Ovakva potvrda kvalitete i najveći stupanj zaštite u Europskoj uniji temelj su za daljnju promociju malostonske kamenice, ili, kako je s pravom nazivaju, kraljice među školjkama.