Turska nastavlja s akcijama protiv Gulenove mreže

Turske vlasti izdale su u utorak uhidbene naloge za 110 osoba, većinom aktivnih vojnika, u sklopu akcije protiv pristaša Fethullaha Gulena kojeg vlada optužuje da je organizirao neuspjeli državni udar 2016., objavila je državna televizija.

Riječ je o novoj akciji u sklopu četverogodišnjeg obračuna s mrežom pristaša tog islamskog klerika koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama. Gulen niječe da je upleten u pokušaj državnog udara u srpnju 2016. u kojem je poginulo gotovo 250 ljudi.

Vlasti su akciju pokrenule iz obalnog grada Izmira, a za sumnjivcima se traga u 26 pokrajina, objavila je televizija TRT Haber. Druge pojedinosti nisu poznate.

Od pokušaja državnog udara u pritvoru je završilo gotovo 80.000 ljudi, a gotovo 150.000 državnih službenika, vojnih i drugih dužnosnika smijenjeno je ili suspendirano s dužnosti. Iz vojske je protjerano više od 20.000 ljudi.

Aktivisti za ljudska prava i zapadni saveznici kritiziraju razmjere tih mjera, smatrajući da vlada koristi državni udar kao izgovor za gušenje disidenata. Vlada odbacuje te optužbe tvrdeći da su mjere nužne radi nacionalne sigurnosti.