Grčka ne želi pregovarati s Turskom dok ne povuče brod

Grčka neće pregovarati s Turskom sve dok se turski istraživački brod Oruc Reis bude nalazio u vodama njezina epikontinentalnog pojasa, poručio je glasnogovornik grčke vlade.

Sve dok se Oruc Reis bude nalazio u tom području, nećemo održati pripremne kontakte s Turskom, rekao je Stelios Petsas za Skai Radio, prenosi Reuters. Grčka i Turska dogovorile su nastaviti pripremne razgovore o nizu spornih pitanja koji su prekinuti 2016. Ti razgovori ni nakon 14 godina i 60 krugova nisu dali rezultata.

Grčka je jučer ocijenila da je turska odluka da pošalje istraživački brod Oruc Reis u vode u blizini grčkog otoka Kastelloriza velika eskalacija i izravna prijetnja miru u regiji. Turska je odbacila kritike tvrdeći da istraživanja provodi na svojem epikontinentalnom pojasu.

- Neprihvatljivo je da postoji otpor našoj zemlji, koja ima najdulju obalu na istočnom Sredozemlju, i koja provodi istraživanja 15 kilometara od svojeg kopna, poručila je jučer Ankara, dodajući da su grčke optužbe "neutemeljene" i da "nemaju uporište u međunarodnom pravu".

Oruc Reis i još dva broda, Ataman i Cengiz Han, provodit će istraživanja u istočnom Sredozemlju do 22. listopada, objavila je turska mornarica. Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred samit EU-a na kojem se razgovaralo o mogućem uvođenju sankcija Ankari.

Europski čelnici poručili su tada da bi sankcije mogli uvesti već u prosincu nastavi li Turska s istraživanjima plina u regiji.

Njemačka poziva na dijalog

Njemačka, koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om, pozvala je danas Tursku da se suzdrži od provokacija i izrazila punu solidarnost s Grčkom i Ciprom u tom sporu kao europskim partnerima.

Ankara mora prekinuti politiku naizmjeničnog popuštanja i provokacija ako želi pregovore, kako opetovano tvrdi, rekao je njemački ministar Heiko Maas u Berlinu prije odlaska u posjet Cipru i Grčkoj.

Kazao je da Grčka i Cipar imaju potporu i Njemačke i EU-a, ali i pozvao sve strane da ulože iskrene napore da se pronađe rješenje. Tursku je pozvao da ne zatvara vrata dijalogu i da ne nastavlja istraživanja plina u spornim vodama.

Maas će danas na Cipru razgovarati s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i ministrom vanjskih poslova Nikosom Christodoulidesom. Nakon toga posjetit će Atenu gdje će se sastati s grčkim premijerom i ministrom vanjskih poslova. Ankaru neće posjetiti.