Kretanje na Trgu sv. Marka privremeno ograničeno

Na Trgu sv. Marka, gdje je u ponedjeljak ujutro ranjen policajac, od sinoć je vidljivim zaprekama privremeno ograničena sloboda kretanja građana dok se u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru ne pronađe trajnije rješenje.

➡️ "Kažemo nije bilo naznaka, a za budalaštinu na Fejsu sustav reagira"
➡️ Otac napadača s Trga sv. Marka ispitan i pušten na slobodu
➡️ Milina: U kući počinitelja otkrivena veća količina streljiva i oružja
➡️ Ranjeni policajac na Trgu sv. Marka uspješno operiran, napadač počinio samoubojstvo
➡️ Svjedoci o ranjavanju policajca
➡️ Božinović: Državne institucije treba zaštititi

Slobodu kretanja policija je ograničila na temelju članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, koji joj daje ovlasti privremenog ograničavanja pristupa i kretanja na određenom prostoru ili zadržavanja ljudi iz različitih razloga, koji uključuju i osiguranje štićenih osoba, objekata i prostora, objasnili su u MUP-u.

Ta ovlast policije na Trgu sv. Marka primjenjivat će se dok se ne pronađe trajnije rješenje u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru, a to su Vlada, Sabor, Ustavni sud i crkvene vlasti.

Primjena članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastim u praksi znači da građani više ne mogu dolaziti na Markov trg. Kretanje će biti odobreno onim osobama koje imaju opravdan razlog za ulazak u tu štićenu zonu.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je jutros da su jučer i jutros postavljene fizičke zapreke pa se u središnji prostor trga ne može dolaziti "bez opravdanog razloga".

- Ovo nas tjera da moramo više napraviti što se tiče sigurnosti, kazao je Milina, dodavši da su to prve mjere do rješenja koje će biti usuglašeno.