Norveška će osigurati besplatno cijepljenje protiv bolesti COVID-19

Norveška će osigurati besplatno cjepivo protiv bolesti COVID-19 za svoje građane kada ono bude dostupno, objavila je u utorak norveška vlada dodajući da će to biti dio nacionalnog programa cijepljenja.
➡️ Sve o koronavirusu

Norveška, koja je dio europskog jedinstvenog tržišta, ali nije članica EU-a, objavila je u kolovozu da će dobiti cjepiva koja je EU osigurao zahvaljujući ugovorima sklopljenima s farmaceutskim kompanijama.

- Želimo da što je moguće više ljudi dobije mogućnost da primi sigurno i učinkovito cjepivo. Zato će cijepljenje biti besplatno, priopćila je premijerka Erna Solberg.

Švedska, članica EU-a, kupit će više cjepiva nego što joj treba i višak prodati Norveškoj. EU je do sada sklopio ugovore s tri proizvođača cjepiva i pregovara s još nekoliko. Norveška je obuhvaćena tim ugovorima putem ugovora o preprodaji sa Švedskom, objavila je vlada.

Norveška je i dio globalne inicijative COVAX za ravnopravnu distribuciju cjepiva koju podupire WHO i kojoj je pristupila 171 država, uključujući Kinu, dok SAD i Rusija nisu.