Bjeloruska oporba poziva Lukašenka da odstupi do 25. listopada

Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska uputila je u utorak ultimatum predsjedniku Aleksandru Lukašenku da se do 25. listopada povuče s vlasti ili će pozvati na masovne prosvjede i opći štrajk.
➡️ U Bjelorusiji novi prosvjedi, Minsk upozorava EU

Bjeloruska oporba traži da Lukašenko, koji je na vlasti od 1994., odstupi s dužnosti nakon predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza koje smatra namještenima. Oporba je pod velikim pritiskom vlasti i svi njezini vođe završili su ili u pritvoru ili u egzilu.

Obraćajući se vlastima putem društvenih mreža, Tihanovska, koja se nalazi u egzilu u Litvi, dala je Lukašenku 13 dana da podnese ostavku, prekine nasilno gušenje prosvjeda i oslobodi sve političke zatvorenike.

- Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni do 25. listopada, cijela zemlja izići će mirno na ulice, upozorila je. A 26. listopada počet će nacionalni štrajk svih poduzeća, sve ceste bit će blokirane, a prodaja u državnim trgovinama će se urušiti. Naglasila je da je oporba spremna na dijalog, ali da razgovor iza rešetki nije dijalog.

Tihanovska je bila glavna protukandidatkinja Lukašenku na izborima. Bjeloruska policija u nedjelju je nasilno ugušila redoviti tjedni prosvjed u Minsku koristeći se vodenim topovima i šok-granatama, uhitivši stotine prosvjednika u najbrutalnijoj demonstraciji sile zadnjih tjedana.

Bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova zaprijetilo je u ponedjeljak da će upotrijebiti i prave metke bude li potrebno.