Posvuda s maskama jer su one važan dio preventive

Ekipa HRT-a provjerila je koliko se poštuju nove mjere koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite. Novinarka Margareta Jozinović cijeli je dan bila na terenu i obišla mnoge lokacije u Zagrebu.

- Čini se kako su građani ozbiljno shvatili situaciju. Ugodno sam se iznenadila činjenicom kojom smo brzinom i lakoćom usvojili nošenje maske i u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom. Iznenadila sam se ugodno i time da građani Zagreba jedni drugima govore na koji način, kako, gdje se nosi maska i zaista nitko od njih nije bio ljut na bilo kakvu primjedbu, rekla je.

➡️ Koronavirusom zaraženo 288 učenika u Hrvatskoj, od toga 76 u Zagrebu  
➡️ U Hrvatskoj 372 novooboljela, tri osobe preminule

Javljajući se uživo u središnji Dnevnik HRT-a s Cvjetnog trga rekla je kako je primjetno da se nose maske i da su većinom to starije osobe koje su uvijek primjer mlađima.

- Krenuli smo dobro i ozbiljno, no pred nama su tek prvi pravi ispiti. Prvi je već sutra za ugostitelje koji će smjeti raditi samo do ponoći. Potom je pred nama prvi vikend kada se diljem zemlje mladi okupljaju i uživaju, rekla je Jozinović.Posvuda s maskama

Od danas bez maske, čini se, nikamo. Ljudi ih nose na autobusnim stajalištima, bankomatima, tržnicama. I u kafiće se ulazi s maskama. Neki su se ugostitelji pobrinuli i za one koji nisu došli s maskama te su im ih podijelili.

Ove su mjere prijeko potrebne da ne bi bilo novog kompletnog zatvaranja, tzv. "lockdowna". Na pridržavanje mjera pazit će i dalje inspekcija na terenu. Prvo upozorenje, a zatim kazna od 5000 kuna.

Vodit će se i više računa o okupljalištima mladih. Iako kazne za one koji ne nose maske nema - svi bi trebali biti svjesni da je ona važan dio preventive.