Bačić: Glasovanje u Saboru u petak, potom dva tjedna stanka

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nakon sastanka predstavnika vladajuće većine u Banskim dvorima izjavio je da će sjednica Hrvatskog sabora završiti u petak glasovanjem.

Dodao je da će nova početi 4. studenog aktualnim prijepodnevom,  premijer Andrej Plenković podnijet će godišnje izvješće o radu Vlade u 2020. godini te će se raspravljati o rebalansu proračuna za ovu godinu i proračunu za 2021.

➡️ Sabor nastavlja rad, vraćaju se Jandroković i Reiner 

Bačić
je pritom istaknuo da je stanka u zasjedanju uobičajena, jer se obično na proljeće i jesen održavaju dvije sjednice Sabora.

- Već sedam tjedana smo u neposrednom radu Hrvatskog sabora koji je započeo 2. rujna. Ustavna odredba je da jesenja sjednica počinje 15. rujna i završava 15. prosinca i u pravilu oduvijek se u ta tri mjeseca održavaju dvije sjednice Sabora s obveznom stankom između dvije sjednice, dodao je.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a naglasio je da je ove godine Hrvatski sabor zasjedao gotovo stalno, uz stanku tijekom predizborne kampanje.

Bačić: Postupanja na Trgu svetog Marka prepustiti struci

- Jedinstveni je stav da treba struci, prije svega policiji i sigurnosnim službama, dati da utvrdi okvir ponašanja i postupanja na Markovu trgu, izjavio je Bačić.

Dodao je da na sastanku vladajuće većine nisu ulazili u ocjene koje se mogu čuti u javnosti od, kako je rekao, nekih analitičara opće prakse koji  govore o temama od komunalnog otpada, kurikularne reforme do stanja u pravosuđu a završe s psihološkim profilom počinitelja kaznenog djela.

- Odredili smo se da stručne službe utvrde okvir i način postupanja kako će se moći dolaziti na Markov trg, rekao je Bačić, ne želeći ulaziti u ocjenu je li bilo sigurnosnih propusta vezano za jučerašnji incident, kada je 22-godišnji Danijel Bezuk u rafalnoj pucnjavi iz automatskog oružja na Trgu svetog Marka teško ranio 31-godišnjeg policajca koji osigurava ulaz u Banske dvore.

- Nisam u tom dijelu stručan pa bih radije pričekao da se o tome izjasne za to nadležna tijela, da utvrdimo sve okolnosti pa bih onda kao saborski zastupnik dao konačnu ocjenu, kazao je Bačić.

➡️ PU Zagrebačka: Pokušaj teškog ubojstva policijskih službenika i samoubojstvo 
➡️ Radnić: Postojeći model pristupa Markovu trgu postao prošlost

Izvijestio je kako je vladajuća većina također utvrdila jedinstveni stav o interpelaciji vezanoj za vjetroelektrane Krš-Pađene, najavljeno pitanje odgovornosti ministra Tomislava Ćorića te o odluci o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva. 

Zastupnik nacionalnih manjina Vladimir Bilek kazao je da je s premijerom Andrejom Plenkovićem dogovorena i izrada operativnih programa za nacionalne manjine čije se donošenje očekuje na kraju ovog mjeseca.