Na Vladi o napadu na Markovu trgu i situaciji s koronavirusom

U Banskim dvorima održana je sjednica Vlade nakon što su na Trgu sv. Marka postrožene mjere zbog napada koji se dogodio u ponedjeljak.

➡️ Rekordnih 748 novooboljelih, četiri osobe preminule

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković govorio je o aktualnostima, ponajviše o napadu i ranjavanju policajca u ponedjeljak na Trgu sv. Marka te znatnom povećanju broja oboljelih od Covida-19.

- Svjedočili smo pokušaju teškog ubojstva policijskog službenika koji čuva zgradu Vlade. Pucao je i na druga dva policijska službenika, pucao je i na urede Vlade. Osoba koja je odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo, a policija i DORH utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. Trebamo otvoriti kao temu motive i razloge za ovaj događaj. Prema podacima s kojima za sada raspolažemo jest da ovaj događaj ima i elemente terorističkog akta. Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut, njegovo je stanje dobro i on se oporavlja.

Premijer je ranjenog policajca posjetio u utorak s ministrom Davorom Božinovićem i ravnateljem Nikolom Milinom.

- Dajem potporu njemu i obitelji te zahvaljujem liječnicima. Želimo mu brz oporavak. Premijer dodaje da su nakon napada pojačane mjere sigurnosti na Markovu trgu te da one imaju privremeni karakter. Naglašava da će se svi daljnji modaliteti zaštite objekata i prostora definirati i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom. Ipak, u obzir će se uzimati i načelo otvorenosti prema građanima.

U ponedjeljak prestaje moratorij zastoja na ovrhe.

- Očekujemo da će ovrha nakon 18. listopada biti manje nego što ih je bilo prije nego što smo donijeli mjere. Moram ponoviti da se obveze moraju izvršavati, to je jedna važna poruka. Mislim da smo s mjerama koje smo poduzeli, napravili jako puno, dodaje premijer.

Osvrnuo se predsjednik Vlade i na novi rekordni dan kada je riječ o broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

- Riječ je o širem trendu koji je prisutan u susjedstvu, Europi i u svijetu. Pretpostavljali smo da će se pandemija dolaskom hladnijeg vremena širiti. Dnevno u svijetu ima 350 tisuća novooboljelih. U Europi je zadnjih tjedana više od 700 tisuća zaraženih. Broj aktivnih slučajeva porastao je preko 1000 od naše zadnje sjednice Vlade. Trenutno ih imamo 3210, što je najveći broj aktivnih slučajeva od početka pandemije. Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom, poručuje.Plenkovićeva poruka mladima

O novim mjerama kaže da imaju za cilj zaštititi zdravlje građana, ali ujedno sačuvati gospodarsku aktivnost.

- Apeliram na sve sugrađane da se pridržavamo mjera, održavanjem distance, pranjem ruku, nošenjem maski. To su realno gledajući vrlo male žrtve za zaštitu zdravlja, ali i za zaštitu radnih mjesta.

Posebnu poruku poslao je mladima.

- Svjesni smo da ova pandemija narušava vaš društveni život, navike i želje. Znamo da vam nije lako svih ovih mjeseci. Unatoč tome smatram da je od strane mladih bitno da se poštuju mjere. Hrabrost nije u kršenju mjera, već žrtvovati dio svojeg komoditeta da bi se zaštitili drugi.

Potrebna nam je odgovornost, zajedništvo i solidarnost, zaključio je na početku sjednice Vlade premijer Plenković.Ministar zdravstva Vili Beroš o rekordnom danu, 748 novooboljelih, kaže da nas prati porast koji nas zabrinjava, ali ne iznenađuje s obzirom na situaciju u drugim državama.

- Na bolničkom je liječenju 441 pacijent. U proteklih tjedan dana u bolnicu je zaprimljeno 350 pacijenata, dok je otpušteno njih 244. Radi se o blagom povećanju hospitaliziranih za ovo razdoblje.

- U proteklom tjednu stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika te udio pozitivnih u testiranju ponovno rastu. Broj aktivnih slučajeva porastao je s 11 na gotovo 15%. Situacija zahtjeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu.

Beroš je rekao kako je uvođenjem e-uputnice od bolnica zatraženo da daju točne termine za odlazak na specijalističke preglede, a pacijenti više neće morati ići svom liječniku po uputnicu, što je od velike važnosti u vrijeme epidemije.Beroš: Zavodi neće cijepiti protiv gripe, već obiteljski liječnici

Kazao je i kako većina zavoda za javno zdravstvo neće zbog opterećenost moći organizirati cijepljenje protiv gripe te će cijepljenje svojih pacijenata morati obaviti obiteljski liječnici.

Beroš je rekao kako u zdravstvenom sustavu ima dovoljan broj educiranih liječnika i medicinskih sestara za zbrinjavanje bolesnika s Covidom-19 te da se kontinuirano radi edukacija za rad u intenzivnim jedinicama.

Kad je riječ o manjku epidemiologa, ondje gdje ih nedostaje, moguća su dodatna zapošljavanja i preraspodjela djelatnika, a u rad se mogu uključiti druge zdravstvene profesije i nezdravstveni kadar.

Božinović: Nikakva odluka nije donesena bez znanja ugostitelja

Ministar i potpredsjednik Vlade Davor Božinović osvrnuo se na nove mjere koje su uvedene, a zbog kojih se bune ugostitelji.

- Odlukama su prethodili radni sastanci s dionicima iz ovih industrija. Tu smo uspostavili jedan partnerski odnos, kada govorimo o ugostiteljstvu i turizmu, tu je bilo nekoliko sastanaka. Naša je intencija bila i ostala, da oni ne dožive sudbinu ugostiteljstva koju vidimo u ostatku Europe gdje zapravo najveći dio ugostiteljskih objekata ili ima skraćeno radno vrijeme ili zabranu točenja alkohola te su ili zatvoreni jer su proglašeni izvorom zaraze. Ako postoje bilo kakve nejasnoće, Stožer je uvijek tu partner. Mislim da su se predstavnici te industrije mogli uvjeriti tijekom sastanaka prošloga i ovoga tjedna.Ovlaštenje Berošu za potpisivanje narudžbe za cjepivo protiv Covida-19

Vlada je na sjednici u srijedu ovlastila ministra zdravstva Vilija Beroša za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva u skladu sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepiva protiv Covida-19 u Europskoj uniji (EU).

Na temelju sporazuma Europska komisija (EK) je u ime država članica sudionica u nabavi cjepiva protiv koronavirusa ovlaštena sklopiti sporazume o prethodnoj kupnji s proizvođačima radi nabave cjepiva za suzbijanje pandemije na razini EU-a.

- Sukladno sporazumu Europska komisija je dostavila Ministarstvu zdravstva prijedlog Nacrta sporazuma o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepivom protiv bolesti Covid-19 u EU-u, objasnio je Beroš.

Sporazum je EK u ime država članica sudionica potpisala 27. kolovoza s farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca AB.

- Iz sporazuma o prethodnoj kupnji proizlazi obveza za državu članicu sudionicu da pošalje popunjeni obrazac narudžbe koji potpisuje ovlaštena osoba o prihvaćanju obveza iz sporazuma, rekao je ministar zdravstva. 

- EK je dogovorila osnovu za ugovorni okvir za kupnju 300 milijuna doza cjepiva AstraZeneca, s mogućnošću kupnje još 100 milijuna doza cjepiva, kao i mogućnošću nabave dodatnih doza, kaže Beroš.

Novac za to osigurava se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, a za njegovu provedbu zaduženi su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.