Možemo: HDZ ne govori istinu o razlozima odbijanja povjerenstva

Politička platforma Možemo! ocijenila je u srijedu da HDZ i njegovi zastupnici Dražen Bošnjaković i Branko Bačić ne govore istinu o razlozima odbijanja osnivanja istražnog povjerenstva koje bi se bavilo nedopuštenim utjecajima na istrage i procesuiranja slučajeva korupcije.
 
➡️ Plenković i Bačić o oporbenom prijedlogu
➡️ Oporba predstavila prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva

Možemo! očekuje da HDZ prestane sa širenjem neistinitih informacija o istražnom povjerenstvu te da isto prihvati kako bi zajedno pomogli sigurnosnom i pravosudnom sustavu da bude otporniji na korupciju.

- Odbijanje istražnog povjerenstva vjetar je u krila korupciji u Hrvatskoj, poručili su iz platforme Možemo.

Naime, navode, istražno povjerenstvo za Imunološki zavod je 2016. već ispitivalo bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a velika većina parlamenata članica EU-a može ispitivati i suce i državne odvjetnike, što pokazuje i izvještaj Europskog parlamenta završen u proljeće ove godine.

Tako je i Hrvatska u izvješću navela da su od svjedočenja pred istražnim povjerenstvom izuzeti samo ispovjednici i odvjetnici u pogledu onog što su saznali u okviru odnosa s klijentom, a suce i državne odvjetnike nije navela ni kao iznimku, koja ionako nije ni propisana Zakonom o istražnim povjerenstvima.

Povjerenstvo je u skladu sa zakonom, HDZ sve zna

- HDZ unatoč tome i dalje odbija podržati osnivanje istražnog povjerenstva, pogrešno tvrdeći da ono ne bi bilo u skladu s Ustavom i zakonima, ističu.

Bošnjaković je, među ostalim, naveo da metode da se pred istražno povjerenstvo dovode suci i državni odvjetnici nisu viđene ni u jednom parlamentu, što su iz Možemo nazvali obmanom javnosti jer u velikoj većini parlamenata zemalja članica EU-a istražna povjerenstva mogu ispitivati i pravosudne dužnosnike. Također, u velikom broju zemalja ne postoji zapreka da istražno povjerenstvo nastavi s radom čak i kada počne sudski postupak o istoj stvari.

- Sve ovo HDZ, Dražen Bošnjaković i Branko Bačić znaju, no unatoč tome navode neistinite razloge zbog kojih odbijaju istražno povjerenstvo te i dalje žele onemogućiti da se istražnim povjerenstvom obuhvate i sustavni problemi u pravosuđu, upozorili su iz Možemo.

Za primjer koliko je važno da se obuhvati i pravosuđe, iz Možemo su naveli slučaj sutkinje Garac kojoj je odbijeno imenovanje za sutkinju Vrhovnog suda zbog sigurnosnog rizika utvrđenog u sigurnosnoj provjeri Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) 2018. Tu odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) srušio je Ustavni sud jer sutkinja nije imala mogućnost uvida u nalaze SOA-e na temelju kojih je rizik procijenjen.

Postupak je ponovljen, sutkinja je dobila uvid u SOA-in spis u relevantnom dijelu, no DSV  ju je i drugi put, na temelju istog rizika, odbio imenovati, a ona se ponovno žalila Ustavnom sudu, koji je ponovno srušio odluku DSV-a, i sutkinja će evidentno na kraju biti imenovana.

- Tu se postavlja pitanje može li DSV zaista ispuniti svoju ulogu da iz sustava uklanja one suce za koje se utvrdi da su sigurnosno kompromitirani ili ne može, a ako oni ne mogu, koja bi to druga instanca trebala biti, upitali su iz Možemo, podsjećajući da je 2016. SOA izvijestila da je 20 sudaca u sustavu sigurnosno kompromitirano i da od tada do danas nismo imali niti jedan postupak koji bi javnost informirao gdje su sada ti suci i rade li još u sustavu.