Javnost isključenja sa svjedočenja bivšeg šefa PNUSKOK-a

Zbog davanja iskaza bivšeg šefa zagrebačkog PNUSKOK-a Zorana Filipovića o nositeljima organiziranog kriminala u Hrvatskoj, javnost je danas bila isključena sa suđenja Vladi Rajiću i suoptuženicima za trgovanje informacija iz tajnih USKOK-ovih istraga od 2010. do 2012. godine.

-
Nakon osam godina počelo suđenje za odavanje informacija iz USKOK-a  

Javnost je bila isključena za vrijeme Filipovićeva svjedočenja o tajnom dokumentu MUP-a RH u kojem su poimence navedeni nositelji organiziranog kriminala u Hrvatskoj (OCTA). Budući da je svjedok trebao govoriti o tome kako se prikupljaju informacije o kriminalnim skupinama, sud je udovoljio zahtjevu obrane da se s tog dijela davanja iskaza isključi javnost.

Filipović je u dijelu svjedočenja otvorenom za javnost rekao da PNUSKOK ima sustav u kojem se bilježe sve tajne mjere koje se provode, u koji nitko nema uvid bez odobrenja.

- U sustav se ulazi putem šifre, što znači da je vrlo lako otkriti onog tko je gledao nad kim se provode tajne mjere, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja u petak, kada bi trebao svjedočiti odvjetnik Anto Nobilo kojem je nepoznata osoba poštom poslala MUP-ov tajni dokument.   

Na početku suđenja, koje je uslijedilo čak osam godina od početka istrage i gotovo četiri godine od podizanja optužnice, 13 optuženka odbacilo je sve točke USKOK-ove optužnice.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu, a optuženi policajac Vjekoslav Drnić u međuvremenu je preminuo.

USKOK je, osim njih, uz osječkog poduzetnika Željka Biloša i Rajića koji je navodno bio mozak operacije s Igorom Mlinarom, optužio i policajce Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić.

U slučaju je, kao najzvučnije ime, optužen i bivši direktor u Ini Josip Petrović, kasnije poznat kao konzultant MOL-a.

U razotkrivanju lanca korumpiranih policajaca koji su prodavali službene podatke USKOK je snimio sate telefonskih razgovora, a navodno su, među ostalim, 'na tržištu' bile informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u.