Politički skupovi prije mjesec i pol razlog širenja Covida-19 u Crnoj Gori

Crnogorske zdravstvene vlasti, mjesec i pol nakon parlamentarnih izbora, označile su masovna politička okupljanja kao razlog naglog širenja zaraze koronavirusa u toj zemlji te su pozvale inspekcijske organe da kazne organizatore tih skupova.

-
Rekordnih 748 novooboljelih, četiri osobe preminule   

Na sjednici crnogorskog Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti (NKT) kojoj je prisustvovao i odlazeći premijer Duško Marković, zaključilo se da se od pojave koronavirusa u Crnoj Gori krizom upravljalo kvalitetno, te da je ta zemlja svojevremeno uspjela biti prva država u Europi bez potvrđenih slučajeva infekcije.

Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa, priopćeno je nakon sjednice NKT-a.

Ocijenjeno je i da visoke stope infekcije u crnogorskom susjedstvu i u Europi potvrđuju da je u zamahu novi, ozbiljan val pandemije, a da trenutno "najveći izazov i epidemiološki rizik za crnogorske zdravstvene vlasti predstavlja organiziranje svadbi, rođendana i obiteljskih proslava".

Nadležna tijela zadužena su da takve skupove spriječe, a da prostore u kojima se okupljanja organiziraju zapečate i kazne odgovorne, priopćeno je nakon sjednice NKT-a.

Ono što bode oči crnogorske javnosti je da je ovo prva reakcija NKT-a, tijela koje koje je oformila crnogorska Vlada u ožujku kako bi upravljalo odgovorom Crne Gore na pandemiju koronavirusa, na masovne skupove vlasti i oporbe održanih na sam dan izbora i tjedna dana nakon toga.

Nakon izbora dnevni prosjek zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori je oko 200, a tamošnji epidemiolozi izračunali su da je lokalna transmisija u nekim razdobljima bila veća nego u Bergamu na početku pandemije.

Epidemiolozi su najavili da bi se uskoro mogle uvesti restriktivne mjere Podgorici, gradu u kojem živi trećina crnogorskog stanovništva, koje podrazumijevaju zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata.

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori je registrirano 192 novozaražena i potvrđena je smrt četiri osobe koje su bile pozitivne na Covid. U toj zemlji trenutno je 4043 aktivnih slučajeva infekcije, što je na 100 tisuća stanovnika 641. Od početka pandemije od koronavirusa umrlo je 217 stanovnika te zemlje.