Ban Toskić: Na dan cijepljenja morate biti zdravi, izmjerite temperaturu

Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, u emisiji Studio 4 rekla je da je interes za cijepljenje protiv gripe mnogo veći nego proteklih godina. Ljude koji su sami nabavili cjepivo obiteljski su liječnici već počeli cijepiti.

➡️
Kolarić: Zabrinjavajući porast, bolest se efikasnije širi
➡️ Rotim: Zbog gripe bit će otežano donošenje same dijagnoze

- Cijepljenje za ostale počinje idućeg tjedna i ono će se zbog epidemioloških razloga obavljati isključivo prema dogovoru s liječnikom, odnosno naručivanjem, rekla je i dodala kako u dogovoru s HZJZ-om cjepivo neće odmah biti dostavljeno u punoj količini koja je predviđena za pojedinačne ordinacije pa tako se neće moći cijepiti svi odjednom, nego će pacijente naručivati u skladu s time kako cjepivo bude stizalo.

Ban Toskić podsjeća da na dan cijepljenja treba biti zdrav te izmjeriti temperaturu. Apelirala je da dopustimo da se prvo cijepe najugroženiji, a to su onkološki bolesnici, transplantirani, trudnice, zdravstveni djelatnici, teški srčani i plućni bolesnici.

Bolesnici koji sami kupuju cjepivo prvo moraju doći obiteljskom liječniku po recept gdje im se objašnjava na koji način transportirati cjepivo kada ga kupe.

- Recept se ne može dobiti ako pacijent ima povišenu temperaturu ili ako je alergičan na jaja ili ako je zaražen koronavirusom, tj. ako je prebolio bolest unazad tri tjedna, rekla je i dodala kako će cijepljenje u ordinacijama biti organizirano u izdvojenom dijelu radnog dana, kako ljudi koji se žele cijepiti ne bi bili u kontaktu s bolesnima.

Ban Toskić rekla je kako se čini da su se građani previše opustili kada je riječ o epidemiološkim mjerama, što uostalom govore i posljednji podaci o zaraženima.

- U borbi s ovom situacijom možemo uspjeti samo ako smo svi zajedno, a to su i liječnici i pacijenti, ali i zdravstvena administracija, naglasila je.