Fauci: Trump više nije zarazan

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da američki predsjednik Donald Trump više nije zarazan te da u četvrtak može nastupiti u gradskoj vijećnici bez rizika za druge. 

Fauci je intervjuu za CBS rekao da su to on i njegov kolega Clifford Lane iz Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) zaključili nakon što su pregledali sve Trumpove testove na Covid-19, kao i dodatni test koji je proveden u laboratoriju NIH-a.

Trump je 2. listopada otkrio da je pozitivan na novi koronavirus. Sljedeći tjedan rekao je da se oporavio i da više nije zarazan.

Debata u gradskoj vijećnici uz televizijski prijenos održat će se manje od tri tjedna prije američkih predsjedničkih izbora na kojima republikanac Trump prema anketama zaostaje za demokratskim kandidatom Joeom Bidenom.

Fauci je u intervjuu također rekao da SAD do kraja godine na raspolaganju vjerojatno neće imati 100 milijuna doza cjepiva koje regulatori smatraju "sigurnima i učinkovitima", suprotno tvrdnji koju je Trump iznio u rujnu.

Dovoljno cjepiva za cijepljenje opće populacije moglo bi biti do travnja 2021. ako se sva eksperimentalna cjepiva u kasnim fazama kliničkih ispitivanja pokažu učinkovitima, rekao je Fauci.

Nekoliko kandidata za cjepivo moglo bi dobiti regulatorno odobrenje u studenom ili prosincu, ali bi samo "nekoliko milijuna" doza moglo biti dostupno javnosti do kraja godine.

Dodao je da eksperimentalni lijek koji proizvodi Regeneron Pharmaceuticals Inc. i koji je korišten za liječenje predsjednika, a za koji je Trump rekao da ga želi učiniti besplatnim za sve Amerikance, još nije dostupan u dovoljnoj količini za sve pacijente s bolesti Covid-19. Još čeka odobrenje.