Pirnat Dragičević: Pojedini sustavi pokazuju slabosti

- Važno je naglasiti da je svijest o dječjim pravima povećana. Međutim, rješavajući konkretne slučajeve vidimo da pojedini sustavi pokazuju slabosti u zaštiti djece od nasilja i zaštiti od manipulativnih roditelja, posebice u konfliktnim razredima, izjavila je za HRT pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uoči podnošenja izvješća u Saboru.

Posebno je naglasila nejednakost djece u odrastanju. Najveće posljedice, dodala je, snose najranjivije skupine. Ured pravobraniteljice za djecu, izvijestila je Pirnat Dragičević, lani je zaprimio gotovo 10 posto više novih pritužbi nego godinu prije. Napomenula je kako Ured nema mogućnost donošenja pravomoćnih rješenja, ali može mjerodavnim institucijama preporučiti smjernice.

Zadaća je Ureda i obilaziti ustanove u kojima borave djeca. O situaciji u njima sastavljaju izvješća i šalju mjerodavnim institucijama. Ističe da se za poboljšanje dječjih prava moramo zalagati svi.

Komentirajući sugestiju predsjednika Zorana Milanovića da se svi uredi pravobranitelja ujedine pod jednim javnim pravobraniteljem rekla je kako joj je žao zbog toga. Bio bi to korak unatrag, smatra. Podsjetila je na preporuke Odbora za prava djeteta o važnosti samostalne institucije za zaštitu prava djece. Taj isti odbor preporučio je i da se kapaciteti takvog ureda trebaju jačati.