U BiH novi dnevni rekord zaraženih

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 569 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je novi rekordni broj od izbijanja epidemije u ožujku, a 14 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Testirano je malo više od 2300 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 386 osoba iz Federacije BiH, 181 iz Republike Srpske te kod dvije iz distrikta Brčko.

Glavna žarišta zaraze i dalje su veći gradovi pa je tako na području Sarajeva od srijede potvrđeno 88 novih slučajeva, u Banjoj Luci ih je bilo 75, a u Mostaru 47.

Broj novozaraženih u BiH od početka ovog tjedna stalno raste, kao i u drugim državama regije. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije od četvrtka su na snazi nove mjere ograničenja na području Sarajeva, no u drugim dijelovima zemlje za sada se pridržavaju samo onih propisanih prije.

Povećan broj novozaraženih u Sarajevskoj županiji

Povećan broj novozaraženih koronavirusom u Sarajevskoj županiji rezultirao je novim odlukama županijskoga Kriznog stožera.

Na snazi su nove epidemiološke mjere koje će na snazi biti do 31. prosinca. 

Od danas je obvezno nošenje maske i na otvorenom, a kazna za nenošenje je 250 eura. U zatvorenim prostorima dopušteno je okupljanje najviše 30 ljudi, a na otvorenom 60.

Propisno nošenje maski preko usta i nosa obvezno je u zatvorenom i u otvorenom prostoru za sve osim sportaša na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu

Prema posljednjim informacija u Kliničkom bolničkom centru u Sarajevu u protekla 24 sata testirano je 335 uzoraka. Kod 108 osoba potvrđena je prisutnost virusa. Od tog broja 88 ih je iz Sarajeva.

U karanteni u Sarajevskoj županiji smješteno je 49 osoba, a osam ih je na intenzivnoj njezi. Jedan je pacijent preminuo.