Plenarna sjednica EP-a idući tjedan putem video veze

Iduća plenarna sjednica Europskog parlamenta od 19. do 22. listopada neće se održati u Strasbourgu zbog pandemije koronavirusa nego će biti organizirana putem video konferencije, objavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

- Sa žaljenjem objavljujem da se plenarna sjednica idući tjedan neće održati u Strasbourgu, nego na daljinu, objavio je Sassoli na Twitteru, istaknuvši da je zdravstvena situacija u Francuskoj i Belgiji jako ozbiljna, te su putovanja opasna.Međutim, Strasbourg ostaje i dalje sjedište Europskog parlamenta i učinit ćemo sve što možemo kako bismo se onamo vratili, naglasio je.

Zbog pandemije koronavirusa eurozastupnici nisu zasjedali u Strasbourgu već sedam mjeseci. Po europskim ugovorima, Europski parlament ima sjedište u Strasbourgu gdje se održavaju plenarne sjednice, njih 12 na godinu u trajanju od tri i pol dana. Ostatak vremena eurozastupnici rade u Bruxellesu.

Rasprave oko opravdanosti takvog sustava vode se već godinama, no za promjenu je potrebna jednoglasna odluka svih država članica.