Indija očekuje porast broja zaraženih zbog sezone festivala

Indija, na putu da pretekne SAD u broju zaraženih koronavirusom, priprema se za nagli porast broja slučajeva u idućim tjednima zbog sezone festivala i ukidanja ograničenja gospodarstvu.

➡️
WHO se pribojava rasta broja smrtnih slučajeva

Nedavno iskustvo južne države Kerale, koja je prvotno pohvaljena zbog upravljanja pandemijom, pokazuje kako se brzo stanje može pogoršati. U toj se državi broj zaraženih pet puta povećao otkad je proslavljala desetodnevni festival žetve u Onamu, daleko nadmašivši dvostruko povećanje broja slučajeva na nacionalnoj razini tijekom tog vremena.

Zbog smanjenih prihoda vlade neće odvraćati ljude od toga da izlaze i troše tijekom hinduističkih festivala Durga Puja, sljedećeg tjedna, i Diwalija sredinom studenoga.

Blagdani se obilježavaju obiteljskim okupljanjima, masovnom kupnjom i darivanjem, od slatkiša i grickalica do odjeće i automobila, što mnogima donosi važan prihod.

Indija je zabilježila više od 7,2 milijuna zaraženih koronavirusom i više od 110.000 umrlih, iako se stopa porasta usporila proteklih tjedana. Liječnici strahuju da bi se broj žrtava mogao povećati kad onečišćenje zraka u lošim zimskim uvjetima pogorša teškoće s disanjem od kojih pate mnogi pacijenti koji se lijeće od bolesti Covid-19.

Nastavi li se sadašnji trend, Indija će prestići SAD po broju zaraženih početkom sljedećeg mjeseca.