Istra - primjer borbe s koronavirusom

Nekoliko dana bila je "corona free" zona. Jučer je imala pet, a danas sedam novih slučajeva zaraze. Većina su takozvani uvezeni slučajevi. Riječ je o Istri, hrvatskoj perjanici turizma, koja je unatoč izloženosti postala primjer u borbi s koronavirusom.

- MVP Belgije: Istra jedina "zelena" regija na svjetskoj korona karti   
- Koronavirus - najnovije informacije  
- Kolarić: Zabrinjavajući porast, bolest se efikasnije širi   
Kao recept za taj uspjeh načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac ističe dobro organiziran sustav na području Istarske županije na čelu sa Stožerom u kojem su stručni ljudi i struka.

- Vodeću ulogu imaju epidemiolozi i na temelju njihovih procjena i rada zasnivamo cijeli sustav, rekao je te dodao da ekipa radi kompetentno, da su entuzijasti i da su svi kontakti potpuno rekonstruirani.
Istaknuo je da su danas, uzimajući u obzir trenutačnu situaciju u Istarskoj županiji, donijeli odluku te je uputili nacionalnom Stožeru da se omogući da 15 dana nije obvezno nositi masku u ugostiteljskim objektima, ali uz održavanje distance i poštovanje ostalih tehničkih mjera.

Dodao je da im imponira to što je Istarska županija najuspješnija regija i što je jedina zelena regija na svjetskoj "corona-karti".

- To je rezultat rada, ne samo Stožera, već cjelokupnog sistema i građana Istarske županije, rekao je te pozvao građane da nastave u istom ritmu.

Na pitanje o pripremama za nadolazeće blagdane, načelnik istarskog Stožera rekao je kako su već najavili da će se sve, osim koncerata, moći održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

- Epidemiolozi će svakom događaju pristupiti individualno i ako organizator procijeni da može u skladu s tim mjerama organizirati događaj, on će se održati, rekao je.

Osvrnuo se i na Sloveniju, koja uvodi ograničenje kretanja, rekavši kako to nije dobro za ljude koji tranzitiraju.

- Mislim da su ti "lockdowni" prenagli i preuranjeni. Situaciju treba gledati šire i regionalno, zaključio je.