Rotim: Situacija u Zagrebu zabrinjavajuća, imamo lokalnu transmisiju

U Zagrebu je u posljednja 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano 1385 osoba te je 231 osoba pozitivna na koronavirus. 

Za 72 osobe epidemiološka anamneza je negativna, 122 su kontakti oboljelih osoba, moguće je da se 31 osoba zarazila tijekom obiteljskih svečanosti, putovanja, godišnjeg odmora, noćnog izlaska, za 13 je epidemiološka obrada u tijeku, tri su se možda zarazile tijekom hospitalizacije.

Pozitivna je jedna osoba iz doma za starije i nemoćne.

Također, pozitivna su i tri učenika i jedna učiteljica osnovnih škola te 14 učenika srednjih škola. Posljedično tome u samoizolaciji se nalazi 75 učenika i tri nastavnika osnovnih škola te 294 učenika i tri nastavnika srednjih škola, izvijestila je pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim.

Istaknula je da je situacija u Zagrebu zabrinjavajuća, da imamo lokalnu transmisiju i obiteljsku disperziju, što znači da se obitelji unutar samoizolacije ne drže propisanih preporuka.

U Zagrebu je trenutačno aktivno 1089 slučaja, a 5578 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Bandić: Mjera je dovoljno, samo ih se treba pridržavati
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako je epidemioloških mjera u borbi s koronavirusom dovoljno, ali da ih se treba i pridržavati.

Istaknuo je da "treba biti mudar i razborit te uspostaviti ravnotežu" - s jedne strane čuvati zdravlje građana, no paralelno s time voditi i brigu o opstanku gospodarstva.

Bandić je ocijenio da su rekordne brojke zaraženih očekivane, s obzirom i na dolazak hladnijeg vremena. Uz napomenu da nije stručnjak, Bandić je rekao da će po njemu brojke u sljedećih mjesec do dva rasti.

Upitan pak hoće li se zagrebačka Arena ponovno otvoriti za prihvat zaraženih, Bandić je odgovorio da će u slučaju potrebe grad sve raspoložive resurse staviti u funkciju očuvanja zdravlja građana.