Redizajn mjera za pomoć poduzetnicima

Vlada će sljedeći tjedan donijeti odluku o redizajnu mjera pomoći poduzetnicima pogođenima krizom, no već sada je sigurno da će se one primjenjivati barem do kraja godine, te da će ih moći iskoristiti više poduzetnika nego dosad.

O tim su prijedlozima razgovarali sa socijalnim partnerima.

- Idemo u smjeru fleksibilizacije svih mjera, prvenstveno skraćeno radno vrijeme. Znači, trebat će predavati manje dokumentacije, bit će manji postotak sašivanja radnog vremena, a što se tiče očuvanja radnih mjesta, idemo u skaliranje potpore. Znači, sukladno padu tu ćemo biti fleksibilniji, kaže državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

- Ono što svakako podržavamo tu mogućnost da se uvede nekakvo skaliranje, ovisno o padu prihoda, jer naravno - ne možemo reći da je samo onaj tko je imao pad veći od 60% ugrožen, a onaj tko je pao 55% da nije ugrožen, dodaje Iva Tomić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

- Ono gdje se definitivno razlikuju stavovi nas i poslodavaca, a to je vezano uz otpuštanje radnika. Nama je apsolutno neprihvatljivo da poslodavac koji dobija potporu za očuvanje radnih mjesta može u ovoj fazi otpustiti ijednog radnika, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.