Postoji li posao iz snova?

Kako se educirati za vještine koje traže poslodavci, a nisu u programu studija? Gdje mogu volontirati i obaviti stručnu praksu? Sve to, i još mnogo toga, studenti su mogli saznati na prvom - naravno zbog epidemije - on line Danu karijera u Zagrebu.

Umjesto gužvi na radionicama i brzim razgovorima za posao, studentice iz Udruge BEST kolegama su Dan karijera organizirale - na daljinu. Odazvalo se 16 tvrtki.

- Streamalo se cijeli dan, svi su imali nešto ponuditi studentima, bilo praksa, bilo posao, kroz cijeli dan se moglo čuti, ostavljali su svoje kontakte na koje im se studenti mogu javiti, ističe organizatorica Dana karijera Marija Lučić.

Mnogi su studentski poslovi ili prilike za praksu u ovom tzv. korona vremenu zamrli, ali otvaraju se nove prilike.

- Sad baš imam jedan seminar online iz Italije, tema je smart city, budućnost transporta, u transportu ima puno tekstila, to će mi dobro doći kad jednom budem aplicirala u automobilsku industriju, kaže studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba Barbara Bilić.

- Ne treba se bojati, posla će uvijek biti, nekad će biti teže doći do njega, nekad lakše, cilj je znati se prilagoditi, što prije doći na noge, ističe studentica s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Anja Macan

A uz stručno znanje, poslodavci traže i kreativnost, samostalnost.

- One vještine koje se ne uče na faksu, nego izvan ili pored faksa i važnije su za poslodavca nego druge stvari, kaže Andrea Kovač iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Za to vrijeme, rektor Sveučilišta, podršku za razvoj karijera i sveučilišta tražio je među bivšim studentima, danas stručnjacima i poduzetnicima.

- Mi naše stručnjake financiramo u školovanju, vani plaćaju sami, i sad se postavlja pitanje, da li Hrvatska financira mnoge strane zemlje s vrhunskim stručnjacima, kaže rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

- Da svaka kuna koja se daje, euro, dolar, bude porezno rasterećenje za firmu, to ima smisla, to će funkcionirati, smatra predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago.

A da su studenti ozbiljno krenuli u potragu za karijerom pokazuju rezultati brzih petominutnih razgovora s poslodavcima na Danu karijera.

Sa svakim predstavnikom tvrtki razgovaralo je cijelog dana više od 50 studenata.