Povijesna pobjeda novozelandske premijerke

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern ostvarila je u subotu najveću izbornu pobjedu za njenu Laburističku stranku u posljednjih pola stoljeća jer su glasači nagradili njen odlučan odgovor na pojavu Covida-19.

Novi mandat znači da 40-godišnja Ardern može sastaviti prvu vladu samo jedne stranke u više posljednjih desetljeća a pred njom je izazov progresističke preobrazbe zemlje koju je obećala ali nije uspjela ostvariti u prvom mandatu u kojme su laburisti dijelili vlast s Nacionalističkom strankom.

Laburisti bi mogli u konačnici imati 64 od 120 mjesta u jednodomnom parlamentu zemlje, najviše što je bilo koja stranka osvojila od uvođenja proprocionalnog izbornog sustava 1996. godine. Ardern je obećala biračima da će izgraditi gospodarstvo koje će raditi za sve, stvoriti radna mjesta, obučavati ljude, štitti okoliš i baviti se klimatskim promjenama i društvenom nejednakošću.

Laburisti su osvojili 49 posto glasova, mnogo više od nacionalista koji su dobili 27 posto, objavilo je izborno povjerenstvo nakon 95 posto prebrojanih glasova. Ardern je rekla da će pričekati konačne rezultate kako bi objavila hoće li njena vlada uključiti manje stranke poput Zelenih, bivšeg koalicijskog partera koji je dobio osam posto. 

Čelnike nacionalista u njihovim uporištima uvjerljivo su potukli mladi laburistički kandidati koji su dobili naklonost birača progresističkim, demokratskim porukama i isticali uspjeh stranke u borbi s koronavirusom. Iako su izbori donijeli skretanje u lijevo, Ardern će vjerojatno nastaviti ići centrističkim putem, smatraju analitičari.

Ardern i je najavila veće porezne stope za najbogatije, dok je šefica Nacionalističke stranke Judith Collins obećala brze porezne rezove. Osim toga se dvije čelnice slažu po većini pitanja. Ardern je u državi i u svijetu hvaljena zbog svoje reakcije nakon masovne pucnjave bijelog supremacista u Christchurchu. Tada je poručila budite jaki i dobri te je brzo pojačala restrikcije naoružanja.

Hvaljena je i zbog pristupa borbi protiv koronavirusa koji je rano eliminiran u toj naciji. Izbori na Novom Zelandu odgođeni su za mjesec dana zbog novog žarišta u Aucklandu koje je vratilo lockdown u najveći grad. Život na Novom Zelandu vratio se u normalu, no granice su mu i dalje zatvorene, zbog čega pati turizam, a ekonomisti predviđaju dugotrajnu recesiju. Novozelandsko gospodarstvo je u drugom kvartalu palo za 12.2 posto, najviše od Velike depresije.