Nova ljevica pozvala HDZ da se očituju o prijetnjama Nemanji Cvijanoviću

Nova ljevica pozvala je premijera Plenkovića i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Bačića da se očituju o 'Spomeniku crvenoj Rijeci - samoobrambenom spomeniku', koji je izazvao burne reakcije krajnje desnice, te o prijetnjama smrću upućenima njegovu autoru Nemanji Cvijanoviću.

➡️ Skinuta petokraka s Riječkog nebodera

➡️ U Rijeci održan prosvjed protiv postavljanja "Spomenika crvenoj Rijeci"

Postavljen u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020, taj je umjetnički rad izazvao najprije reakcije krajnje desnice, a nedavno se dogodila i izravna prijetnja smrću ispisana na riječkoj fasadi: Nemanja Srbine, presudit ćemo ti, stoji u priopćenju.

"Bačić i Plenković bi", navode iz Nove ljevice, "trebali znati da se Tuđman, na kojeg se i oni rado pozivaju, nije odrekao važnih postignuća ostvarenih 'pod crvenom zvijezdom' koja je krasila njegovu partizansku kapu, a poslije i šapku partizanskog generala.

Jedno od tih postignuća jest da je ustaški režim pobijeđen, a Rijeka i Istra pripale su Hrvatskoj. Kao Dalmatinci, kojima je Pavelić prodao Dalmaciju Italiji, i Bačić i Plenković trebaju biti zahvalni 'crvenoj zvijezdi' da danas nisu Bacich i Plencovich.

Osim što se ne pitaju kako je došlo do ovakve revizije povijesti kojoj i sami doprinose, od Bačića i Plenkovića očekujemo jasne poruke i pravodobne reakcije i sankcije širiteljima mržnje u društvu, kad ih već nije bilo skoro 30 godina pod vodstvom HDZ-a.

Nažalost, neodređene ili sporne izjave s vrha vlasti legitimiraju govor mržnje i zločine iz mržnje koji bi mogli uslijediti. HDZ-ova floskula o 'sigurnoj Hrvatskoj' razbija se onog trenutka kad se građanima počinje prijetiti smrću a vlast ne prepoznaje svoju odgovornost za pojavu ekstremizma u društvu.

Prešutno ili neskriveno odobravanje govora mržnje, koketiranje s ustaškim nasljeđem kao i neučinkovitost institucija da sankcioniraju govor mržnje i zločine iz mržnje - više od svega potiču novo nasilje", poručuje u priopćenju Nova ljevica.